18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaCMTDOOdržan Medijski forum - Nagrada "Slađana Veljković"

Održan Medijski forum – Nagrada „Slađana Veljković“

Medijski forum na temu reportažnog izveštavanja, u organizaciji Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) okupio je novinare i studente novinarstva iz cele Srbije, u etno selu Vile Jefimije nadomak Vranja. U dve sesije  bilo je reči o tradicionalnoj reportaži u savremenom novinarstvu kao i o izazovima reportažnog izveštavanja  u internet novinarstvu.

Na sesiji je najpre govorila Maja Kostadinović, istraživač na filozofskom fakultetu u Nišu, koja je napravila osvrt na tradicionalnu reportažu kroz istoriju.

Maja Kostadinović istraživač na Filozofskom fakultetu u Nišu, katedra novinarstvo. Sesija, Tradicionalna reportaža u savremenom novinarstvu

Gepostet von Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost am Dienstag, 8. September 2020

Slađana Tasić, novinarka OK radija, Telegrafa, Blica i Informera ispričala je između ostalog kako ju je reportaža odvela u novinarstvo. Ona je naglasila da je „reportaža stil, stil je čovek“

REPORTAŽA JE STIl, STIL JE ČOVEK Slađana Tasić novinarka

Gepostet von Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost am Dienstag, 8. September 2020

Tasićeva, kao i Bratislav Ilić novinar TV Prva i B92 govorili su i o tome kako savremeni trendovi i način rada ne ostavljaju mnogo prostora za rad na reportažama.

Poseban osvrt na televizijsku raportažu napravio je upravo Bratislav Ilić, koji je kolegama i studentima preneo svoja iskustva u radu na reportažama.

Novinar

Zanimljivu diskusiju među učesnicima izazvala je „emocija“ koja je nužna kada se govori o reportaži.

Jelena Ćosin, autorka jedne od najčitanijih reportaža poslednjih dana o karauli Košara, govorila je o tome koliko je ulogu imala lična emocija u radu na ovoj reportaži.

Jelena Ćosin novinarka Večernjih novosti

Gepostet von Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost am Dienstag, 8. September 2020

Ljubica Zdravković Džonov, urednica programa RTV Vranje u svom izlaganju govorila je o tome koliki je značaj reportaže u svim sferama novinarskih formi, naglasivši da joj je u ličnom radu najveći izazov bio rad na radijskim reportažama.

Ljubica Zdravković Džonov:

Gepostet von Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost am Dienstag, 8. September 2020

Diskusija o ulozi društvenih mreža bila je jedna od najinteresantnijih i na kraju su se novinari učesnici usaglasili da su savremene tehnologije u nekom segmentu unapredile i olakšale rad na reportađi, a u nekom umanjile njen značaj.

U sredu će forum biti nastavljen, radionicom za mlade novinare i studente.

Projekat je sufinansiran od strane Ministarstva za kulturu i informisanje, na konkursu u 2020. godini, u oblasti organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, kao i unapređenje profesionalnih i etičkih standarda u oblasti javnog informisanja.

Buy Me A Coffee

Popularno

MILICA RADULOVIĆ U MEDIJSKOM SKLONIŠTU: Dobar preduzetnik može da bude svako...

Milica Radulović, izvršna koordinatorka u Udruženju privrednika koja radi na projektu „Srbija inovira“,na Festivalu demokratije koji je izazvao veliko interesovanje mladih privrednika okupljenih u...