NaslovnaIntervjuNovo u Vranju: Fiber endoskopija

Novo u Vranju: Fiber endoskopija

U Domu zdravlja „Magnet MD“ u Vranju od nedavno je moguće uraditi fiber endoskopiju. Reč je o savremenom aparatu koji se koristi u otorinolaringologiji. Dr Mladen kostić, objašnjava za naše čitaoce o kakvoj vrsti pregleda je reč.

Šta je fiber endoskopija?

Fiber endoskopija je pregled „kamerom“, koji predstavlja pregled nosa, ždrela, grkljana, glasnica i dušnika sondom u kojoj se nalaze fiberoptička vlakna koja omogućavaju doktoru da vidi i one strukture ovih organa koji se standardnim pregledom ne mogu detaljno pregladati.

Kako se obavlja pregled?

Pregled je bezbolan, obavlja se kroz nos, kratko traje, svega par minuta. Radi se u lokalnoj anesteziji, a može i bez nje.

Da li postoji posebna priprema pacijenata za pregled?

Ne postoji posebna priprema za pregled, osim razgovora lekara sa pacijentom kako bi mu objasnio proceduru i kompletan proces endoskopije. Koristi se loklani anestetik, tako da je pregled bezbolan, ali važno je objasniti pacijentu da može postojati manja nelagodnost. Bitno je biti miran i pratiti upustva doktora. Jedina priprema je u slučaju endoskopije ždrela i grkljana potrebno je da pacijent ne uzima hranu 3-4 sata pre pregleda.

Da li  se ova vrsta dijagnostike može primenjivati i kod dece?

Naravno, pregled je u potpunosti bezbedan i denostavan za decu, kao i za odrasle.

Kakav je proces oporavka?

Pošto se endoskopija radi u lokalnoj anesteziji,a može i bez nje,  a traje par minuta, procesa oporavka posle završenog pregledafaktički ne postoji. Pacijent se posle pregleda vraća svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima i obavezama.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Nebojša Dimitrijević profesor strukovnih studija

Profesor dr Nebojša Dimitrijević preminuo je danas, u 48. godini života, od posledica korona virusa u kruševačkoj Kovid bolnici. Dimitrijević je radio kao profesor na...

Ko to tamo peva na vranjski način