14.9 C
Vranje
sreda, 18 maja, 2022
NaslovnaIntervjuSPECIJALNA BOLNICA: Vodili bitku protiv tuberkuloze, sada leče koronu

SPECIJALNA BOLNICA: Vodili bitku protiv tuberkuloze, sada leče koronu

Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici  osnovana je 24.avgusta 1924. godine  i bila je namenjena lečenju tuberkuloze. Zanimljivo je da je otvaranju lično kralj Aleksandar Karađorđević sa kraljicom. Danas ova bolnica predstavlja važnu kariku u kovid sistemu Pčinjskog okruga. Razgovarali smo sa firektorom Specijalne bolnice dr Slavišom Kostićem o tome kako su uspeli da leče kovid, ali i da ne zapostave non kovid pacijente.

VOM: Kada je surdulička bolnica postala deo kovid sistema i kako je posao organizovan da ne budu zapostavljeni i pacijenti sa plućnim bolestima koji nisu kovid pozitivni.

SK: Poslednjih decenija broj tuberkuloznih pacijenata opada, a sve veći broj je pacijenata sa drugim plućnim bolestima. Bolnica ima 100 postelja i 100 zapošljenih radnika na neodređeno. Zbog potrebe lečenja pacijenata od COVID-19 jedan deo kapaciteta Specijalne bolnice sa posteljnim fondom od 63 postelja je odlukom Ministarstva zdravlja 29.06.2020. stavljen u COVID sistem, a drugi deo bolnice sa 80 postelja je ostao da radi u redovnom režimu lečeći i dalje plućne bolesnike na jugu Srbije.

VOM: U jednom trenutku činilo se da se situacija smiruje i da se vraćate svojim primarnim pacijentima.

SK: Nakon smirivanja epidemiološke situacije u spetembru 2020. bolnica se vraća u redovan režim rada od 03.10.2020. do 09.11.2020. kada je ponovo ušla u COVID sistem sa
istim posteljnim fondom (COVID i ne-COVID). Sedam lekara specijalista pneumoftiziologije i dvoje interne medicine su otvaranjem COVID bolnice podeljeni u dve grupe, četvoro lekara za rad u COVID sistemu i petoro lekara za rad u ne-COVID delu bolnice. Lekar na specijalizaciji iz interne medicine na VMA je takođe vraćen u našu ustanovu, kao i četvoro mladih lekara koji su zapošljeni na određeno vreme radi pomoći u lečenju COVID pacijenata. Zbog proširenja kapaciteta bolnice od 100 na 143 postelja odlukom Ministarstva upošljeno je više medicinskih i nemedicinskih radnika na određeno vreme, na period od najpre tri meseca, a sa ponovnim otvaranjem COVID bolnice 09.11.2020. na period od devet meseci, čime je omogućeno organizovanje rada u oba sistema.

VOM: Da li su se Vaši specijalisti sretali sa koronom i njenim posledicama i pre nego što je Bolnica ušla kovid sistem?

SK: Lekari specijalisti u našoj ustanovi su aktivno učestvovali od samog početka epidemije zbog čestih plućnih komplikacija, a otvaranjem COVID bolnice i direktno u crvenoj zoni. Svi medicinski radnici su podeljeni u dve grupe za rad o ova dva potpuno odvojena sistema (odvojeni i fizički zbog paviljonskog tiša bolnice – dve potpuno iodvojene zgrade), i nakon tri meseca rada u crvenoj zoni izvršena je rotacija radnika. U početku su bili infrastrukturni problemi (nabavka kreveta, posteljina i slično) koji su rešeni uz pomoć Ministarstva, vojske RS i velikog broja donacija. U drugom talasu epidemije, od 29.06. do 02.10.2020. u COVID delu Specijalne bolnice je lečeno ukupno 246 pacijenata, a tokom trećeg talasa epidemije, od 09.11.2020. pa do današnjeg dana (08.02.2021) lečeno je 343 pacijenata. Ali, s obzirom da je naša bolnica regionalna za plućne bolesti, pokriva preko 250.000 stanovnika, iskustvo naših lekara je bilo od neprocenjive koristi u lečenju ove bolesti jer su njene najčešće komplikacije upravo plućne što je i naša specijalnost.

VOM: Kakva je bila saradnja sa resornim ministarstvom i da li ste mogli da računate na pomoć kolega iz Niša i Vranja?

SK: Saradnja sa Ministarstvom zdravlja je sve vreme trajanja COVID bolnice na visokom nivou. Imali smo punu podršku za nabavku zaštitne opreme, lekova i potrebnih medicinskih aparata, ali i za rešavanje problema grejanja u zgradi gde je COVID bolnica. Ministarstvo zdravlja je omogućilo i zapošljavanje radnika na određeno vreme bez kojih bi bilo nemoguće adekvatno organizovati rad sa proširenim posteljnih fondom. Najviše smo u proteklom periodu sarađivali sa Zdravstvenim centrom u Surdulici, kao i sa
lekarima u COVID bolnici u Vranju i u UKC Niš.

VOM: Koji period u radu kovid bolnice je za Vas i Vaše kolege bio najteži?

SK: Jedan od najtežih perioda u COVID bolnici je bio u novembru mesecu, prošle godine kada je veliki broj korisnika Doma za stara lica iz Surdulice bio hospitalizovan s obzirom da se radi o licima u dubokoj starosti sa pridruženim bolestima. Posebno je teško od takve
jedne bolesti lečiti svoje rođake, komšije, prijatelje jer je, pored profesionalnog zalaganja, uključen iemotovni momenat kojeg prosto ne možete izbeći.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci