-1.4 C
Vranje
ponedeljak, januar 20, 2025
Prikaži još
    NaslovnaKuhinjaBožanstveni dezerti - 3 recepta koja morate da isprobate!

    Božanstveni dezerti – 3 recepta koja morate da isprobate!

    Postoji nešto zaista magično posle obroka, a to je ukusan dezert. Bez obzira da li volite klasične poslastice ili istražujete nove ukuse, dezert pruža priliku da zadovoljite svoju slatku potrebu. 

    Mi vam donosimo 3 neodoljive ideje za dezert koje će vas i vaše goste potpuno oduševiti. 

    1. Američke palačinke: Dezert za svaku priliku

    Američke palačinke su očaravajuća poslastica koju možete prilagoditi svakom slatkom ukusu. Evo klasičnog recepta da započnete:

    Sastojci:

    • 1 šolja brašna
    • 2 kašike kristalnog šećera
    • 1 kašičica praška za pecivo
    • 1/2 kašičice sode bikarbone
    • 1/4 kašičice soli
    • 3/4 šolje kiselog mleka
    • 1 veliko jaje
    • 2 kašike neslanog putera, otopljenog
    • 1 kašičica ekstrakta vanile

    Uputstvo:

    1. U velikoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
    2. U posebnoj posudi umutite kiselo mleko, jaje, otopljeni puter i ekstrakt vanile dok ne dobijete homogenu smesu.
    3. Lagano pomešajte mokre sastojke sa suvim, dok se sve ne sjedini. Neka smesa ostane grudvasta.
    4. Zagrejte tiganj sa neprijanjajućim dnom na srednju temperaturu i lagano ga premažite puterom ili uljem.
    5. Sipajte 1/4 šolje smese na tiganj za svaku palačinku. Pecite dok se ne pojave mehurići na površini, zatim okrenite i pecite sa druge strane dok ne postanu zlatno smeđe.
    6. Poslužite američke palačinke sa prelivom od javorovog sirupa, kuglicom slatke pavlake i posipom svežih bobica za savršenu poslasticu.

    2. Krofne: Neodoljivi prsteni slatkoće

    Krofne su odličan izbor za dezert. Možete praviti klasične krofne sa glazurom ili kombinovati razne filove i prelive. Evo recepta za klasične krofne:

    Sastojci:

    • 2 1/4 šolje brašna
    • 1/2 šolje kristalnog šećera
    • 2 kašičice praška za pecivo
    • 1/2 kašičice soli
    • 3/4 šolje kiselog mleka
    • 2 velika jaja
    • 2 kašike neslanog putera, otopljenog
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • Ulje za prženje

    Glazura:

    • 1 1/2 šolje šećera u prahu
    • 3 kašike mleka
    • 1 kašičica ekstrakta vanile

    Uputstvo:

    1. U posudi izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
    2. U drugoj posudi umutite kiselo mleko, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile dok se sve dobro ne sjedini.
    3. Postepeno dodajte dodajte smesu s brašnom u posudu s jajima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
    4. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu od oko 1/2 cm i secite krofne pomoću modle za krofne ili dva različito velika okrugla modla.
    5. Ugrejte ulje u dubokom tiganju ili fritezi na 175°C. Pržite krofne u manjim serijama oko 2-3 minuta sa svake strane ili dok ne postanu zlatno smeđe.
    6. Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.
    7. Za glazuru, izmešajte šećer u prahu, mleko i ekstrakt vanile u posudi dok ne dobijete glatku smesu. Umačite tople krofne u glazuru i ostavite da se ohlade.

    Pročitajte i: „Lom torta“ koja se ne peče.

    3. Kolač sa višnjama: Fantastičan osvežavajuči ukus

    Kolač sa višnjama je spoj mekanog kolača i sočnih trešanja, savršen za poslasticu nakon večere.

    Sastojci:

    • 1 1/2 šolje brašna
    • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
    • 1/4 kašičice soli
    • 1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
    • 1 šolja kristalnog šećera
    • 2 velika jaja
    • 1 kašičica ekstrakta vanile
    • 1/2 šolje mleka
    • 2 šolje svežih trešanja, očišćenih i prepolovljenih

    Uputstvo:

    1. Zagrejte rernu na 175°C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za kolač (prečnika 23 cm).
    2. U posudi promšejate brašno, prašak za pecivo i so.
    3. U drugoj posudi kremasto umutite puter i šećer dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte jaja jedno po jedno, muteći dobro posle svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanile i promešajte.
    4. Postepeno pomešajte sve sastojke, naizmenično sa mlekom, počevši i završavajući sa suvim sastojcima. Mešajte sve dok se sve dobro ne sjedini.
    5. Lagano dodajte prepolovljene trešnje u testo, sačuvajte nekoliko trešanja za dekoraciju ako želite.
    6. Sipajte smesu u pripremljen kalup i poravnajte površinu.
    7. Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe i kada ubodete čačkalicu u sredinu kolača, ona treba da izađe čista.
    8. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta, pre nego što ga prebacite da se ohladi potpuno.

    Nadamo se da su vam se naše ideje za dezert dopale, a vi nam javite kakvog su ukusa. 

    Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 61 6040777 (WhatsApp / Viber / Telegram).
    spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
    Srbijanka Stanković
    Srbijanka Stanković
    Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Zaljubljena u Žmua i život. Budna već tri veka.

    Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala VOM. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija "VOM" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.

    Popularno

    Formalizovana podrška Vranjanaca Miliću, PODES – u se pridružili i Surduličani

    Pokretu za decentralizaciju Srbije Dragana Milića pridružili su se i Udruženje građana  iz Vranja i Sudrulice. Dve grupacije iz Vranja  “Snaga juga” i “Borino i...