Postoji nešto zaista magično posle obroka, a to je ukusan dezert. Bez obzira da li volite klasične poslastice ili istražujete nove ukuse, dezert pruža priliku da zadovoljite svoju slatku potrebu.
Mi vam donosimo 3 neodoljive ideje za dezert koje će vas i vaše goste potpuno oduševiti.
1. Američke palačinke: Dezert za svaku priliku
Američke palačinke su očaravajuća poslastica koju možete prilagoditi svakom slatkom ukusu. Evo klasičnog recepta da započnete:
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 2 kašike kristalnog šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 3/4 šolje kiselog mleka
- 1 veliko jaje
- 2 kašike neslanog putera, otopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Uputstvo:
- U velikoj posudi izmešajte suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- U posebnoj posudi umutite kiselo mleko, jaje, otopljeni puter i ekstrakt vanile dok ne dobijete homogenu smesu.
- Lagano pomešajte mokre sastojke sa suvim, dok se sve ne sjedini. Neka smesa ostane grudvasta.
- Zagrejte tiganj sa neprijanjajućim dnom na srednju temperaturu i lagano ga premažite puterom ili uljem.
- Sipajte 1/4 šolje smese na tiganj za svaku palačinku. Pecite dok se ne pojave mehurići na površini, zatim okrenite i pecite sa druge strane dok ne postanu zlatno smeđe.
- Poslužite američke palačinke sa prelivom od javorovog sirupa, kuglicom slatke pavlake i posipom svežih bobica za savršenu poslasticu.
2. Krofne: Neodoljivi prsteni slatkoće
Krofne su odličan izbor za dezert. Možete praviti klasične krofne sa glazurom ili kombinovati razne filove i prelive. Evo recepta za klasične krofne:
Sastojci:
- 2 1/4 šolje brašna
- 1/2 šolje kristalnog šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 3/4 šolje kiselog mleka
- 2 velika jaja
- 2 kašike neslanog putera, otopljenog
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Ulje za prženje
Glazura:
- 1 1/2 šolje šećera u prahu
- 3 kašike mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Uputstvo:
- U posudi izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi umutite kiselo mleko, jaja, otopljeni puter i ekstrakt vanile dok se sve dobro ne sjedini.
- Postepeno dodajte dodajte smesu s brašnom u posudu s jajima, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Na pobrašnjenoj površini razvucite testo na debljinu od oko 1/2 cm i secite krofne pomoću modle za krofne ili dva različito velika okrugla modla.
- Ugrejte ulje u dubokom tiganju ili fritezi na 175°C. Pržite krofne u manjim serijama oko 2-3 minuta sa svake strane ili dok ne postanu zlatno smeđe.
- Izvadite krofne iz ulja i stavite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.
- Za glazuru, izmešajte šećer u prahu, mleko i ekstrakt vanile u posudi dok ne dobijete glatku smesu. Umačite tople krofne u glazuru i ostavite da se ohlade.
Pročitajte i: „Lom torta“ koja se ne peče.
3. Kolač sa višnjama: Fantastičan osvežavajuči ukus
Kolač sa višnjama je spoj mekanog kolača i sočnih trešanja, savršen za poslasticu nakon večere.
Sastojci:
- 1 1/2 šolje brašna
- 1 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
- 1 šolja kristalnog šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/2 šolje mleka
- 2 šolje svežih trešanja, očišćenih i prepolovljenih
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 175°C. Namastite i pobrašnite okrugli kalup za kolač (prečnika 23 cm).
- U posudi promšejate brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi kremasto umutite puter i šećer dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte jaja jedno po jedno, muteći dobro posle svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanile i promešajte.
- Postepeno pomešajte sve sastojke, naizmenično sa mlekom, počevši i završavajući sa suvim sastojcima. Mešajte sve dok se sve dobro ne sjedini.
- Lagano dodajte prepolovljene trešnje u testo, sačuvajte nekoliko trešanja za dekoraciju ako želite.
- Sipajte smesu u pripremljen kalup i poravnajte površinu.
- Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe i kada ubodete čačkalicu u sredinu kolača, ona treba da izađe čista.
- Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta, pre nego što ga prebacite da se ohladi potpuno.
Nadamo se da su vam se naše ideje za dezert dopale, a vi nam javite kakvog su ukusa.