Za ljubitelje mesa, gurmanska pita je odličan predlog za bilo koji obrok. Sprema se za oko sat vremana. Osnovni recept ostavlja prostora za improvizaciju i dodavanje omiljenih začina.
Sastojci:
- 1/2 kg kora za pitu
- 3 jaja
- pola kocke kvasca ili kasicica suvog kvasca
- 7 pune kasike brasna
- 1 casa mlake vode
- pola čaše zejtina
- susam
Sastojci za fil:
- 300 grama mlevenog svinjskog mesa
- 1 glavica crvenog luka
- začini (vegeta,biber,aleva paprika,bosiljak)
- malo ulja za prženje mesa
- ljuti tomatino ili kečap
Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati malo šećera i malo soli, sedam kašika brašna i ostaviti par minuta. U drugi sud mikserom umutiti jaja, dodati ulje i nadošli kvasac pa dobro sjediniti.
Na malo ulja prodinstati sitno iseckan luk, dodati meso i ostale začine pa nastaviti sa prženjem dok meso ne bude gotovo.
Ređati po tri kore, tako što svaku dobro premažete smesom sa kvascem, na trećoj kori rasporediti sa jedne strane fil, uviti i ređati u podmazan pleh za pečenje.
Postupak ponoviti i sa ostalim korama. Gotove rolate premazati sa ostatkom kvasca i posuti susamom.
Pitu peći na temperaturi od oko 220 do 250 C.