Vranje je grad poznat po tome da se ovde uvek dobro jelo, bilo da su u pitanju gurmanski specijaliteti, domaća kuvana hrana, jela pripremljena na poseban način ili poslastice koje svima mame uzdahe, kao dezert nakon obroka.
Za pripremu kvalitetne hrane na našim prostorima zaslužni su i domaći proizvodi, koje možete pronaći gotovo bilo gde. Ukoliko i sami nemate određeni proizvod, verovatno ga ima vaš prvi komšija.
Poslastice ne odstupaju od principa da su za odličnu hranu potrebne i kvalitetne domaće namirnice. Zbog toga se naši južnjaci u najvećem broju slučajeva odlučuju za pripremu domaćih kolača. Kada ih jednom probate, prosto nećete moći da im odolite.
Kada se i sami malo zasitimo od pripreme domaćih kolača ili prosto želimo da trpeza bude raznovrsna kada nam dolaze gosti, praline neodoljivog izgleda i ukusa i drugi kupovni kolači odličan su izbor da zadovolje sve standarde dobrog ukusa.
Iako su i kupovni kolači odličan izbor kao dezert posle ručka ili lagana užina uz kafu, u nastavku smo za vas pripremili nekoliko recepata koje naši sugrađani i sugrađanke prave na najbolji mogući način.
Tulumbe – ukus slatkog zadovoljstva
Tulumbe su jedan od onih kolača koji već na prvi pogled čine da se apetit za slatkišima otvori, bez obzira na to koliko je ručak bio obilan. Za njih se prosto mora naći mesta u stomaku.
Sastojci za pripremu testa – verovatno ih sve imate u svojoj kuhinji:
- 4 jaja;
- 400 ml vode;
- 100 ml ulja;
- 250 g brašna;
- 2 kašikice šećera;
- prstohvat soli;
- 1 L ulja za prženje.
Sastojci za sirup:
- 1 kg šećera;
- 600 ml vode;
- kriška od pola limuna.
Voda, ulje, šećer i so idu u dublju šerpu i kuvaju se, a kada proključa voda dodaje se brašno i meša se sve dok se lepo ne zgusne. Pored toga, umutite jaja i prelijte na već dobijenu ohlađenu smesu i ponovo mešajte sada sa ciljem da se testo smekša.
Testom se puni špric za tulumbe, koje istiskavate na ulje u tiganj i pržite. Ostavite dovoljno mesta za svaku i okrećite ih, sve dok ne dobiju zlatnu boju.
Kada se završi prženje, potrebno je tulumbe preliti sirupom, koji ste pripremili dan ranije i ostavili da odstoji. Ponavljajte ovaj proces sve dok ne istrošite smesu, a sa navedenom količinom sastojaka bi trebali dobiti oko 40 tulumbi.
Galete – mogu se kombinovati sa slanim i slatkim premazima
Galete su jedna od onih poslastica, koje se zbog univerzalnog ukusa mogu kombinovati sa slatkim, ali i slanim premazima. Po našem ukusu, više nam naginju kao deo slatke užine, koju možete nositi sa sobom na putovanja, planinarenje i tome slično.
Sastojci za bakin kolač:
- 4 jaja;
- 300 ml ulja;
- 300 g šećera;
- korica većeg limuna;
- 250 ml mleka;
- 600 g brašna;
- 1 prašak za pecivo.
Za početak izmešajte suve sastojke, kao što su brašno, prašak za pecivo i šećer, te nakon toga dodajte ostale sastojke poput ulja, mleka i jaja radi dobijanja lepe i fine smese. Za pripremu će vam biti potreban i kalup u kome se galete peku.
Njega mazati uljem i lagano prelivati udubljena dobijenom smesom. Ostaviti da se peče dok ne porumeni ili prosto ne upali zeleno svetlo na aparatu. Sasvim je dovoljno 2 do 3 minuta da se smesa ispeče i dobiju mekane galete spremne za degustaciju.
Baklave – recept usavršen od strane domaćih majstora
Baklave su dobro poznat kolač koji dolazi sa prostora Turske, a tokom osvajanja Osmanskog carstva poprimilo ga je i naše lokalno stanovništvo. Iako se smatra da su turske baklave najbolje na svetu, verujemo da su ga i naše domaćice tako usavršile da se ne primećuje drastična razlika.
Toliko su ukusne i slatke, da mame uzdahe kao torta čokoladno čudo.
Sastojci za pripremu:
- 500 g gotovih kora za baklavu;
- 500 g oraha – pola mleveni, pola iseckani;
- 3 kašike prezli;
- 100 ml ulja za premazivanje kora;
- 125 ml ulja i 125 g maslaca za premazivanje baklave.
Sastojci za sirup:
- 800 ml vode;
- 800 g šećera;
- sok od pola limuna.
Priprema sirupa podrazumeva kuvanje vode i šećera desetak minuta, dok se tek pred kraj dodaje sok od pola limuna. Sve to ostaviti da se dobro ohladi i da odstoji, zato što se sirup na vruću baklavu premazuje ohlađen, radi dobijanja savršenog kontrasta.
Za pripremu kora baklave pronađite pleh 20×30 cm i dobro ga premažite. Svaki od prva 3 reda kore premažite uljem i ređajte jedan na drugi, dok se tek četvrti sloj kore prekriva mešavinom prezli i oraha.
Nakon toga sledi jedna kora sa uljem, jedna sa prezlama i sve tako dok se ne potroše, ali na kraju obavezno ostavite 3 poslednje koje ćete premazati uljem i jednu koja će biti na samom vrhu.
Zagrejte 125 ml ulja i 125 g maslaca za premazivanje kore odozgo, isecite je na rombove i stavite da se peče. Poslednja kora se stavlja preko ostalih pred rernu, kako baklava ne bi izgorela.
Prvih 10 minuta baklava se peče na temperaturi od 200 stepeni, nakon toga pola sata na 180 i zatim još 10 minuta na 200. Nakon što izvadite baklavu iz rerne, poslednji sloj kore podignite i prelijte sirupom, pa vratite.
Nadamo se da ste uživali u receptima za koje su naši Vranjanci specijalizovani, kao i da smo vam dali korisne savete. Verujemo da ste već počeli da tražite sastojke u kuhinji za pripremu neke od omiljenih poslastica koje smo opisali.
Prijatno!