Tradicionalni recept za „kraljicu kiselih testa“

33

Iako postoji nekoliko varijanti za pripremanje poslastice koja važi za „kraljicu kiselih testa“, ovo je tradicionalni recept koji se sprema u Mačvi.

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 1 žumanac
  • 500 grama brašna
  • 90 mililitara zejtina
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 250 mililitara mleka
  • 5 kašika šećera

Sjediniti mlako mleko, kvasac i kašičicu šećera. Kada kvasac nadođe pomešati sa ostalim sastojcima i testo odvojiti na dva jednaka dela i ostaviti da nadođe oko 45 minuta.

Nakon toga ponovo premesiti testo i razviti dve kore koje se premažu pekmezom. Urolati testo i premazati žumancem. Štrudlu peći pola sata. Kada porumeni izvući iz rerne, premazati margarinom i posuti vanilinim šećerom, pa peći još desetak minuta.

Pokriti testo krpom i ostaviti da se ohladi.

Savet plus: U testo dodati malo rendanog limuna