Iako postoji nekoliko varijanti za pripremanje poslastice koja važi za „kraljicu kiselih testa“, ovo je tradicionalni recept koji se sprema u Mačvi.
Potrebno je:
- 2 jaja
- 1 žumanac
- 500 grama brašna
- 90 mililitara zejtina
- 1 sveži kvasac
- 1 kesica vanilinog šećera
- 250 mililitara mleka
- 5 kašika šećera
Sjediniti mlako mleko, kvasac i kašičicu šećera. Kada kvasac nadođe pomešati sa ostalim sastojcima i testo odvojiti na dva jednaka dela i ostaviti da nadođe oko 45 minuta.
Nakon toga ponovo premesiti testo i razviti dve kore koje se premažu pekmezom. Urolati testo i premazati žumancem. Štrudlu peći pola sata. Kada porumeni izvući iz rerne, premazati margarinom i posuti vanilinim šećerom, pa peći još desetak minuta.
Pokriti testo krpom i ostaviti da se ohladi.
Savet plus: U testo dodati malo rendanog limuna