Naslovna Kuhinja Tradicionalni recept za "kraljicu kiselih testa"

Tradicionalni recept za „kraljicu kiselih testa“

Iako postoji nekoliko varijanti za pripremanje poslastice koja važi za „kraljicu kiselih testa“, ovo je tradicionalni recept koji se sprema u Mačvi.

Potrebno je:

  • 2 jaja
  • 1 žumanac
  • 500 grama brašna
  • 90 mililitara zejtina
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 250 mililitara mleka
  • 5 kašika šećera

Sjediniti mlako mleko, kvasac i kašičicu šećera. Kada kvasac nadođe pomešati sa ostalim sastojcima i testo odvojiti na dva jednaka dela i ostaviti da nadođe oko 45 minuta.

Nakon toga ponovo premesiti testo i razviti dve kore koje se premažu pekmezom. Urolati testo i premazati žumancem. Štrudlu peći pola sata. Kada porumeni izvući iz rerne, premazati margarinom i posuti vanilinim šećerom, pa peći još desetak minuta.

Pokriti testo krpom i ostaviti da se ohladi.

Savet plus: U testo dodati malo rendanog limuna

Buy Me A Coffee

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...
COVID-19

KRIZNI ŠTAB: Vikend poluzatvoren, cvećare rade zbog Zadušnica

policija

Polio tasta benzinom i zapalio ga

Pronađena bomba u porodičnoj kući u Surdulici