25.4 C
Vranje
utorak, 17 maja, 2022
NaslovnaMigracijeČarolija prvog eko parka u Vranju

Čarolija prvog eko parka u Vranju

U dvorištu vrtića Šarolija u Vranju danas je svečano otvoren prvi eko park, zahvaljujući inicijativi  Komeserijata za izbeglice i migracije (KIRS) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Do sada je  sada 15 deteta iz migrantske populacije, smeštenih u Prihvatnom centru u Vranju, imalo priliku da boravi u vrtiću ,,Čarolija“. Zbog toga je u ovom vrtiću napravljno jedinstveno  mesto za uživanje i igru najmlađih, a „čarolija“ se ogleda u činjenici da su na uređenju eko parka bili uključeni, građani, roditelji dece i svi ljudi dobre volje koji su želeli da pomognu svojoj zajednici.

Boraveći u vrtiću deca migranti su dobila priliku da se uključe u formalno obrazovanje, da se povežu sa svojim vršnjacima iz Vranja, da savladaju jezičke barijere i kulturološke prepreke, da steknu neka znanja i veštine koja će im biti neophodna za život i snalaženje u savremenom društvu“, rekla je Milica Jovanović Anđelković, regionalna koordinatorka mobilnog tima IOM – a na jugu Srbije.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović naglasila je da će porodice koje gravitiraju ka ovom vrtiću će imati jedno lepo mesto za igru mališana.

Ovo je još jedan dokaz da je grad Vranje od početka bio spreman da prihvati migrante i različitosti. Nije bilo lako. U nekim trenucima smo se suočavali sa različitim problemima, ali smo uvek i pronalazili rešenja. Sve naše institucije su otvorile vrata svim migrantima. Veoma sam ponosna što smo od početka ušli u sistem i otvorili vrata svih ustanova obrazovanja, od predškolske ustanove do srednjih škola koje se nalaze na teritoriji grada’ – naglasila je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Svečanost povodom otvaranja eko parka je bila povod da se zasade i sadnice tuje koje će podsećati na solidarnost i moć zajedništva. U programu su nastupili i mališani vrtića ,,Čarolija“ sa svojim vaspitačicama.

Buy Me A Coffee

Popularno

Novinar VOM – a Bratislav Čukić osvojio prvu nagradu na...

Bratislav Čukić novinar - saradnik našeg portala osvojio je po odluci žirija prvu nagradu na novinarskom konkursu „Za bolji svet“ koji je pokrenula kompanija...

Pronađen leš na pruzi u mestu Đelinci