2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaMigracijeVranje u očima migranata iz Prihvatnog centra

Vranje u očima migranata iz Prihvatnog centra

Grupa od desetak mladih ljudi i dece smeštenih u vranjskom Prihvatnom centru, ovog leta zahvaljujući Centru za integracije mladih (CIM) u prilici je da doživi svoj boravak u ovom gradu, na po malo neobičan način. Oni kroz šetnju upoznaju  njegove ulice, spomenike, istoriju, kulturu i tradiciju.

Naime, pored redovnih aktivnosti, koje zaposleni u ovoj organizaciji sprovode u Centrima u Vranju i Preševu, ovog leta odlučili su da mladima i deci koji su uzrasno bliski i dele slična interesovanja, pruže priliku da upoznaju grad na jedan drugačiji način. Osim toga oni se i edukuju kako da ovekoveče momenta koji su na osnovu njihovih impresija učinili, da se bar za trenutak osete kao „obični ljudi“. Prolaznici koji uživaju u lepotama grada, a ne migranti koji su privremeno smešteni u Prihvatnom centru.

Obišli smo čuveno vranjsko izletište Kazanđol, zatim još čuveniji „Beli most“ koji je svojevrsni simbol spajanja dve kulture i vere, posetili Krstatu džamiju, obišli spomenike, muzeje… Bili su zadivljeni arhitekturom, zgradom Načelstva , Gimnazije Bora Stanković, kao i nekim drugim građevinskim zdanjima. Posetili smo i Vranjsku Banju, fascinirala ih je lepota turističkog mesta, ali ja na njih najveći utisak ostavila tradicionalna romska svadba  – kaže Jelena Marinković, asistent koordinatora ptojekta za jug sbije.

Ona dodaje, da je učesnicima aktivnosti Centra za integraciju mladih koji radi u partnerstvu sa organizacijom Save the children bilo fascinantno što im se pruža prilika da upoznaju grad i njegove stanovnike na jedan dugačiji način. 

Oni su uglavnom obilazili grad prema potrebama, od Centra gde su smešteni do pijace ili prodavnica u centru grada. sve ovo što sada radimo za njih je jedan veliki doživljaj i sami kažu da su im se proširili vidici i da su na jedan drugačiji način doživeli grad – kaže Marinković i dodaje da su i ona i njeni saradnici jako ponosni na grad i svoje sugrađane , koji su uvek rad odgovarali na pitanja dece migranata i spremno pričali o svom gradu.

Učili osnovne tehnike fotografije:

Ova grupa je bila u prilici da bude i edukovana od strane profesionalnog fotografa.U razgovoru i kroz praktičan rad mogli su naučiti osnovne tehnike, o tome kako ovekovečiti trenutak, emociju, objekte i ljude koje sreću po gradu. Oni će do kraja avgusta upoznavati Vranje i fotografisati ono što ih impresionira.

Ideja je da njihove fotografije bude predstavljeno na izložbi, kao i da svi učesnici dobiju album nastalih fotografija, koji će im biti neka vrsta uspomene na grad u tranzitu, gde su proveli određeno vreme.

O CIM – u:

Centar za integraciju mladih (CIM) iz Beograda bavi se pružanjem psiho – socijalne pomoći deci i mladima, migrantima koji su prošli kroz Srbiju ili su još uvek u našoj zemlji, u nekom od Prihvatnih centara. Programom je obuhvaćeno oko 1000 dece i mladih.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana