28.2 C
Vranje
petak, 12 avgusta, 2022
NaslovnaReč po rečANA NOVOVIĆ: Petodnevni tropski talas

ANA NOVOVIĆ: Petodnevni tropski talas

Od utorka je u nasu zemlju stigao prvi toplotni talas ove godine. Vranje je svojim geografskim položajem odnosno otvorenosću ka Kosovu i Metohiji podložnije uticaju Afrike i Mediterana.

Sa Mediterana uglavnom dolaze vlažne vazdušne mase, dok iz Afrike stizu suve i vrele mase. Ovaj toplotni talas trajace pet dana, jer se već u nedelju očekuje pad temperature ali ce i dalje maksimalna dnevna biti oko 30 stepeni. Nakon toga od utorka stiže još jedan toplotni talas ali će trajati kraće.

Vrhunac vrućina očekuje nas u četvrtak. Biće sunčano i tropski toplo, a samo se posle podne ponegde uz razvoj oblačnosti očekuje pojava pljuskova sa grmljavinom i to uglavnom u jugozapadnim, zapadnim, centralnim i u brdsko-planinskim predelima. Minimalna jutarnja temperatura biće od 20 stepeni, a maksimalna dnevna do 39°C, dok lokalno ponegde može da se približi, pa i da dostigne 40°C.

Sa vrelim vazduhom iz Sahare stizu nam i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa je ovih dana atmosfera “zamućena“, a nebo nije u potpunosti plavo. Ovo je potpuno prirodna i bezopasna pojava. U petak i dalje vrelo, uz temperature do 38°C, ali nakon sunčanog prepodneva, posle podne i uveče atmosfera će postati veoma nestabilna, pa imamo povoljne uslove za razvoj pljuskova sa grmljavinom, ali i za stvaranje grmljavinskih oluja sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. Sa pljuskovima nas očekuje i osveženje.

Za vikend znatno prijatnije, ali i dalje  toplo. Vazdušna masa sa severozapada spustiće temperature za pet stepeni u odnosu na prethodne dane. U subotu sunčano, ali se posle podne ponegde uz jači razvoj oblačnosti očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura do 32 stepena. Zbog prisustva čestica peska u atmosferi, padavine će biti prljave  i to je poznato kao Prljava ili žuta kiša. Do subote nas očekuju i tropske noći, uz temperature iznad 20 stepeni, ali nas u nedelju očekuje znatno prijatnije jutro. U nedelju sunčano. Minimalna jutarnja temperatura od 16 stepeni maksimalna dnevna do 31.

Početkom sledeće sedmice ponovo nas očekuje priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, pa će biti sunčano i tropski toplo. Iako će biti veoma toplo sa temperaturama i do 35  prema trenutnim prognozama sledeće sedmice tropski talas bio bi manje intenzivan i temperature ne bi bile ekstremno visoke kao sada.

Ana Novović, meteoroločki osmatrač

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Počelo gašenje požara iz vazduha

Požar koji je u petak izbio u prepodnevnim satima u reonu opštine Preševo, još uvek nije ugašen. Brojne ekipe vatrogasaca iz cele Srbije i...

Saobraćajne nezgode u Vranju

Umesto reke teče kanalizacija