-1.5 C
Vranje
četvrtak, 27 januara, 2022
NaslovnaReč po rečBRANKA MARKOVIĆ: Lazar zaslužuje istinu

BRANKA MARKOVIĆ: Lazar zaslužuje istinu

Branka Marković profesorka srpskog jezika i njievnosti danas je na svom profilu na Fejsbuku napisala potresan status, nakon što je dobila informaciju da je Lazar Ljubisavljević pronađen mrtav kod Surdulice.

O čemu razmišlјam? Pa eto, trenutno sam lјuta, ogorčena i veoma tužna. I razmišlјam o ovom našem društvu bez duše, koje je jako na rečima i koje je uvek tu za osećajna izražavanja saučešća, pretvaranja običnih smrtnika u nekakve legende i idole, za klanjanje lјudolikim ikonama, folk-zvezdama i kojekakvim šarlatanima,  za formalnosti…I da se vršnjaci podsmevaju  svojim nesrećnim drugovima i drugaricama, govore da glume, izmišlјaju probleme  i da su i ranije nestajali…..Muka mi je od toga!

 Jer….Lazar Ljubisavlјević i mnogi poput njega u ovoj zemlјi zaslužuju istinu i pravdu i treba da se zna KAKO I MEĐU KIM su živeli! I da li je ovo dete zaista izvršilo samoubistvo (hmmm!?) ili mu je nasilno oduzet život! ?

A njegov život…pita li se neko kakav mu je bio život? Ostavlјen i zaboravlјen od oca. Majka mu je umrla kad je imao svega dva meseca. Otac se oženio drugom  a Lazar tada živi sa još dve sestre u kući gde je ulјez. Maltretiranja, uvrede, ponižavanja – to trpi svaki dan, odmalena! Živi po hranitelјskim porodicama i domu za nezbrinute (pored živog oca). Maćeha mu pravi pakao od života. A pre nedelјu dana vodi ga kod svoje majke sa ćerkama van Vranja, gde mu oduzimaju mobilni telefon i VRAĆAJU SE BEZ NјEGA  (ovo mi kroz suze priča njegova sestra kojoj sam razredna). Hmmm?

Ovo nesrećno  dete sa nepunih 19. godina nije više među živima.  Ali….sad izjavlјujemo saučešća, i da ga sad, tamo neki anđeli čuvaju! Tužni smajlevi, fotografije sa decom-anđelima, bela nebeska krila …ŠTA ĆE MU SADA SVE TO??? Čemu? A…dok je bio živ, na  kugli zemalјskoj….KO GA JE ČUVAO i KO SE BRINUO O NјEMU? Da li smo tada pitali kako i gde  živi? I zašto mu se nije živelo? Jer…nemamo svi svoju srećnu zvezdu. Ali bi trebalo da imamo dušu i srce. Razumevanje za nesrećne. I …šta su radile socijalne ustanove, pedagozi, škola, uvek se pitamo kad je prekasno. Šta smo mi radili??

Ono, čemu se nadam je…da se temelјno ispita, sazna, uradi obdukcija kako valјa. I da se utvrdi pravi razlog ove smrti. Istinski razlog.

A zatim, da se odgovorni kazne najstrožijom kaznom. I da se mnogi dozovu pameti i lјudskosti, odgovornosti i većoj brizi jer, ko zna, sutra se može desiti slično bilo kome.

Nek počiva u miru Laza.

A ako je neko drugi kriv za njegovu smrt, nek progovori istraga umesto njega i nek nam ispričaju šta se zaista desilo, da se krivci i zlo ne provuku nekažnjeno!

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

Rekordan broj obolelih u jednom danu u Vranju

Poznata imena dobitnika Svetosavskih priznanja

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović