8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022

Feljton: Jedna srpsko-albanska priča

Nema sumnje – 20. i 31. maj 2001. godine, su najvažniji datumi srpsko-albanskih odnosa posle Slobodana Miloševića. Najpre je 20. maja pre 20 godina, stavljena tačka na oružani sukob, koji je trajao nešto više od šest meseci, a potom je, 31. maja, država uspostavila suverenitet nad delom svoje teritorije koju su za to vreme pod kontrolom držali naoružani Albanci.

Ova dva datuma od pre 20 godina, otvorila su novu stranicu savremene istorije srpsko-albanskih odnosa i trajno obeležili međusobni položaj Srba i Albanaca ne samo na jugu Srbije.

Vranjski novinar Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi 35 godina, upustio se u rizik da nam, slikom i rečju, predoči ključne događaje i ličnosti koje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine 70-ih godina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Tu jedinstvenu i celovitu hronologiju, prvu u našoj novijoj istoriografiji, Irić je smestio u feljton „Jedna srpsko-albanska priča“ obima od preko 100.000 karaktera, koji Portal VOM počinje da objavljuje u četvrtak, 20 maja.

Feljton „Jedna srpsko-albanska priča“ je kazivanje o ljudima i događajima koje je Irić godinama pratio, pedantno beležio i čuvao, a sada ustupa čitaocima na proveru.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru