NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Destabilizacija se seli na jug srbije (10.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Destabilizacija se seli na jug srbije (10.deo)

Ovim drugim poglavljem prvog dela feljtona, ulazimo u deo koji smo nazvali “Destabilizacija se seli na jug“. To znači da ćemo u narednih nekoliko dana podsetiti na one događaje koji su neke elemente krize sa jugoslovenskih prostora, „preneli“ na jug Srbije, ili su, po inerciji, bili faktori destabilizacije posebno u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Jedna partija na 7.500 stanovnika

Već smo se ranije dotakli ove teme i podsetili na formiranje dveju najstarijih i najjačih partija Albanaca na jugu Srbije – Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske parije Albanaca (DPA), ranije Partije za demokratsko ujedinjenje Albanaca (PDUA). Kako je političko organizovanje Albanaca izuzetno zanimljiva tema, ovde ćemo se podsetiti na formiranje svih partija koje su delovale ili deluju na političkoj sceni gde žive Albanci, na njihove lidere i programsku orjentaciju – po redosledu osnivanja.

PDD – Partija za demokratsko delovanje je prva nacionalna partija Albanaca u Jugoslaviji. Osnovana je 19. 08. 1990. godine, u Preševu, tri nedelje posle Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka u Novom Pazaru. Za predsednika je izabran njen osnivač, poznati albanski disedent – Riza Halimi (1947), profesor fizike iz Preševa, koji je na toj dužnosti ostao do Kongresa stranke 16. 10. 2018. godine. Tada je, posle 28 godina, podneo ostavku, a kormilo stranke je preuzeo njen potpredsednik, Šaip Kamberi (1964) diplomirani pravnik iz Bujanovca. Partija je prihvatila osnovne programske smernice Demokratskog saveza Kosova, Ibrahima Rugove.

Šaip Kamberi
Šaip Kamber

DPA – Demokratska partija Albanaca, ranija Partija za demokratsko ujedinjenje Albanaca (PDUA) iz Preševa, osnovana je 23. avgusta, takođe 1990. godine, tri dana posle PDD. Njen osnivač i predsednik bio je Zećirija Fazljiju, profesor biologije iz Preševa. On je na mestu predsednika bio do Godišnje izborne skupštine 2003. godine, kada na čelo stranke dolazi Ragmi Mustafa, profesor informatike iz Preševa. Programom i sadržajem DPA se oslanjala na Demokratsku partiju Kosova, Hašima Tačija.

Ragmi Mustafa
Ragmi Mustafa

DUD – Demokratska unija Doline je treća po redu partija Albanaca, koja je osnovana u Oraovici kod Preševa 23.12. 2003. godine. Njen lider od osnivanja je dr Skender Destani (1955), lekar specijalista doma zdravlja u Preševu. Upućeni su u statutu stranke, kao i njenom načinu delovanja, prepoznali smernice i inicijative Vetona Suroia, novinara i publiciste iz Prištine, lidera Reformističke partije ORA.

Skender Destani
Skender Destani

PDP – Pokret za demokratski progres je osnovan 7.9.2005. godine u Bujanovcu. Osnivač i prvi lider stranke bio je profesor biologije Jonuz Musliu (1959-2018), inače politički komesar Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Posle smrti na čelu stranke ga je nasledio sin Šćiprim. Analitičari su u načinu delovanja stranke prepoznali metode Alijanse za budućnost Kosova, stranke čiji je lider Ramuš Hajradinaj.

Jonuz Musliu
Jonuz Musliu (1959-2018)

NPA – Nacionalni pokret Albanaca 2006. godine u Preševu, osnovao je dizajner i publicista Orhan Redžepi, jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Od lokalnih izbora 2016. stranka nije prisutna u političkom životu Albanaca.

NDP – Nacionalna demokratska partija osnovana je 2006. godine u Bujanovcu. Ona i njen osnivač muftija Nedžmedin Saćipi (1965) kratko su se zadržali na političkoj sceni i nisu učestvovali u lokalnoj vlasti.

LDI – Liga za demokratske integracije je osnovana 2006. godine u Medveđi. Lider partije bio je prosvetni radnik Reddžep Abazi (1948). U jednom mandatu su učestvovali u lokalnoj vlasti.

DUA – Demokratska unija Albanaca (DUA) je osnovana 18.4 2007. godine u Preševu. Osnivač i prvi lider bio je Rami Zuljfiju (1953). Kasnije su joj pristupili nekoliko pokreta i grupa građana iz Bujanovca i Preševa, a rukovođenje partijom preuzeo je dr Mejdi Zećiri iz Bujanovca.

DP – Demokratska partija je formirana 2. 07.2011. godine u Bujanovcu.  Njen osnivač i prvi lider je diplomirani pravnik, kasnije doktor, Nagip Arifi (1961) dotadašnji potpredsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija, koji je tako preuzeo deo članstva prethodne stranke . Na lokalnim izborima 2020. godine, DP je osvojila najviše glasova, a Arifi je izabran za predsednika opštine Bujanovac.

Nagip Arifi
Nagip Arifi

AzP – Alternativa za promene je politička organizacija Albanaca, koju je 31.5.2015. godine, u Preševu, osnovao albanski Nemac, diplomirani ekonomista i prduzetnik, Šćiprim Arifi (1976) čiji su roditelji iz Preševa. Sledeće, 2016. godine, AzP je pobedila na lokalnim izborima u Preševu, a Arifi je izabran za predsednika opštine.

Šćiprim Arifi
Šćiprim Arifi

PZR – Pokret za reforme je poslednja registrovana politička organizacija Albanaca na jugu Srbije. Nastala je krajem 2017. godine, odvajanjem jednog dela članova Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, koji su sa novim liderom, psihologom iz Oraovice, Samijem Salihuom (1985) formirali novu partiju. Na prvim sledećim izborima 2018. PZP je postao deo lokalne vlasti.

Treba dodati da u ovom trenutku nema zvaničnih podataka o političkom (ne)delovanju Demokratske alijanse koja je formirana u Preševu 28.06.2007. godine, kao i Demokratske lige Albanaca iz Medveđe.

Iz ovog spiska proizilazi da na albanskoj političkoj sceni u Srbiji trenutno deluje osam političkih partija. Zanimljivo je dakle da kod Albanaca jedna partija dolazi na oko 7.500 stanovnika, a u Srbiji na 60.000 hiljada.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dušan Popović  (1928 – 2021)

Dugogodišnji radnik Biblioteke „Bora Stanković“, knjižničar i upravnik, Dušan Popović,  preminuo je  juče u Vranju, posle kraće bolesti u svojoj 93. godini. Kao bibliotečki radnik...

Snimao kuću bivšeg policijskog inspektora

IN MEMORIAM: Dragan Stojanović