8.3 C
Vranje
četvrtak, 8 decembra, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Kriza se seli u kopnenu zonu bezbednosti (22.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Kriza se seli u kopnenu zonu bezbednosti (22.deo)

Od danas se kompletnim sadržajem ovog feljtona „prebacujemo“ na vrući teren juga Srbije. Bavićemo se važnijim događanjima u Kopnenoj zoni bezbednosti, na teritoriji opština Bujanovca, Preševa i okoline posle Kumanovskog sporazuma. U epopeji koja sledi, najpre se bavimo osnivanjem Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

Dobrosin je rodno mesto OVPMB

Kopnena zona bezbednosti brzo je postala poligon za okupljanje i akcije naoružanih Albanaca. U jednoj takvoj akciji, 26. januara 2000. godine, u selu Dobrosin, 16 km zapadno od Bujanovca, uz samu administrativnu liniju sa Kosovom, došlo je do sukoba grupe naoružanih Albanaca sa policijskom patrolom.

Nekoliko sati kasnije, na izlasku iz obližnje šume, verovatno u odmazdi, policajci su ubili dvojicu meštana – braću Isu i Šaipa Saćipija. Albanski izvori  tvrde da su se braća vraćala iz šume sa drvima na traktoru.

Četiri dana kasnije, 30. januara 2000. godine, na njihovoj sahrani, pojavila se grupa od oko 150 naoružanih mladića. Veliki broj njih bili su u crnim uniformama sa crvenim oznakama na kojima je pisalo OVPMB – Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Vest o prisustvu naoružanih i uniformisanih Albanaca na sahrani u Dobrosinu, javnosti je, posle nekoliko dana, u razgovoru sa novinarima, prvi predočio Riza Halimi, tadašnji predsednik opštine Preševo.

Ova borbena formacija, kako je kasnije potvrđeno iz policijskih izvora, formirana je nekoliko dana pre ove sahrane, u kući meštanina Vebi Ajdarija. O time govori dokument o istrazi Opštinskog suda u Vranju od 19. juna 2000. godine. „Protiv 35 lica albanske nacionalnosti otvorena je istraga zbog osnovane sumnje da su u toku 1999. godine, u selu Dobrosin, opština Bujanovac, u kući Ajdari Vebija, stvorili Terorističku organizaciju OVPMB“.

U Dobrosinu, sa proslave godišnjice formiranja
U Dobrosinu, sa proslave godišnjice formiranja

Nekoliko meseci kasnije albanski izvori su potvrdili da je u Dobrosinu formirana Oslobodilačka organizacija Preševa, Medveđe i Bujanovca. Za komandanta Glanog štaba postavljen je Šefket Musliu zvani Adžija, automehaničar iz sela Končulj kod Bujanovca.

Isti izvori su saopštili da su OVPMB činili borci iz tri operativne zone, odnosno sektora.

U Sektoru sever delovala je Čarska grupa, koja je pokrivala sela: Muhovac, Ravno Bučje, Pribovce, Zarbince, Suharno, Đorđevac i Čar. Komandant ove formacije, koja je imala između 400 i 500 vojnika, bio je Muhamed Džemailji zvani Rubelji (Pobunjenik) iz sela Čar.

Za dejstva u Sektoru centar, bila je zadužena Bujanovačka grupa. Pored Bujanovca ona je pokrivala teren Velikog i Malog Trnovca, Turije, Lučana, Končulja i Dobrosina. Grupa je brojila oko 700 naoružanih mladića kojima je komandovao Ridvam Ćazimi, kod Albanaca poznatiji kao „Komandant Leši“.

Na kraju, Sektor jug je kontrolisala Karadačka grupa, čiji je teren delovanja obuhvatao sela Bukovac, Gospođince, Mađere, Ilince, Masurica, Cerevajka, Sefer, Kurbalija, Šušaja i Karadak. Komandant ove grupacije bio je Šaćir Šaćiri iz Karadaka, a pod oružjem je imao između 300 i 500 vojnika. Kasnije ga je zamenio Mustafa Šaćiri zvani Špetim (Spasilac).

Uniforme OVPMB nosili su takođe: Jonuz Musliu (jedan od osnivača i politički komesar), Rustem Mustafa, Nagip Aliju, Orhan Redžepi, Ljirim Jakupi – Nacista, Giner Kamberi, Nuredin Ibiši – komandant Leka, Fadilj Suljević, Šemsi Sulja, Ramadan Sulejmani, Adem Bajrami – komandant Biljalj, Šefket Hasani, Bedžet Mehmeti i drugi. Svi oni su do tada uglavnom bili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Ovim činom je KZB postala poprište brojnih sukoba i oružanih incidenata naoružanih Albanaca i pripadnika srpske vojske i policije, a broj žrtava je, iz dana u dan, bio sve veći.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru