19.9 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: NA PUTU KA POLITIČKOM REŠENJU (30.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: NA PUTU KA POLITIČKOM REŠENJU (30.deo)

Danas je pred čitaocima šesto poglavlje ove srpsko-albanske priče koje počinje da teče od decembra 2000. godine. Pre toga, u Beogradu je 5. oktobra 2000. godine, narod rekao svoje – Milošević je izgubio izbore. Dva dana kasnije DOS-ov kandidat za predsednika SRJ, Vojislav Koštunica, izabran je na tu dužnost, a već 24. oktobra izabrana je Prelazna vlada koju su činili DOS, SPS i SPO. U međuvremenu su za 23. decembar raspisani vanredni parlamentarni izbori, a na jugu Srbije situacija je, iz dana u dan, bila sve više dramatična. U takvim okolnostima Prelazna vlada je odlučila da formira Koordinaciono telo za opštine Bujuanovac, Preševo i Medveđu. A kako je to izgledalo, govorimo u novoj priči ovog serijala.

Formirano Koordinaciono telo za opštine juga Srbije

Izbijanjem krize na jugu Srbije od 1999. do 2001. godine, Preševo, Bujanovac i Medveđa, tri opštine u Srbiji u kojima žive Albanci, našle su se u položaju koji se bitno razlikuje od drugih lokalnih samouprava u Srbiji. Takav njihov specifičan položaj Beograd je odlučio da premosti formiranjem Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu – državnog organa koji treba da bude spona između centralne vlasti i ove tri lokalne samouprave.

Koordinaciono telo je formirano u Bujanovcu 16. decembra 2000. godine, na zajedničkoj sednici Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Srbije. Bujanovac je toga dana bio pod totalnom političkom blokadom, jer je to bio jedinstven slučaj da negde u unutrašnjosti zasedaju dve vlade sa preko 40 ministara.

Za predsednika ovog državnog organa imenovan je Nebojša Čović, potpredsednik Vlade Srbije i jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za potpredsednika Rasim Ljajić, ministar za nacionalne i etničke zajednice u Vladi Zorana Đinđića. U njegov sastav su ušli najviši predstavnici ove tri lokalne samouprave, te predstavnici vojske, policije i pojedinci iz nekoliko resornih ministarstava.

Među 15 članova ovog tela između ostalih ušli su: pomoćnik saveznog ministra policije Milisav Marković, sekretar Saveznog ministarstva za odbranu Milovan Čogurić, koministri policije, pravde i informisanja Vlade Srbije Božo Prelević, Slobodan Tomović, Stevan Nikčević, Dragan Subašić, Zoran Nikolić, Sead Spahović, Biserka Matić, Ivica Dačić i Bogoljub Pejčić, ministar Republike Srbije za lokalnu samoupravu Veljko Odalović,najviši predstavnici lokalnih samouprava u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, te predstavnici lokalne vojske i policije.

Sa jedne sednice Koordinacionog tela
Sa jedne sednice Koordinacionog tela

Osnovni zadatak ovog tela, rečeno je tada, jeste usklađivanje državnih i političkih mera i aktivnosti na rešavanju krize izazvane upadom naoružanih Albanaca u Kopnenu zonu bezbednosti.

Ovim činom je uspostavljen novi pristup u rešavanju etničkih problema na jugu Srbije – političkim, a ne vojnim sredstvima. Akcenat u njegovom radu je stavljen na pitanja podizanja stepena političke integracije, opšte bezbednosti, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja lokalnih samouprava i izgradnji civilnog društva.

Posle odlaska Nebojše Čovića, za predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije, 2005. godine, postavljen je dotadašnji potpredsednik Rasim Lajić. On je na mestu predsednika ostao do 2008. kada je Vlada Srbije na to mesto imenovala Milana Markovića, ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Od novembra 2012. godine do danas na njegovom čelu je prof. dr Zoran Stanković (1954), poznati srpski patolog, inače general major u penziji.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači