19.9 C
Vranje
utorak, 9 avgusta, 2022
NaslovnaReč po rečFELJTON: JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČAJEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Otišli po gorivo i nikada se nisu vratili (26.deo)

JEDNA SRPSKO-ALBANSKA PRIČA: Otišli po gorivo i nikada se nisu vratili (26.deo)

Sve vreme od početka NATO bombardovanja, Kopnena zona bezbednosti za Srbe je bila „zabranjena zona“. Policajci, kojima je posao bio da tamo održavaju red i mir, sa strepnjom su odlazili na dežurstva, a srpski civili su izbegavali svaku pomisao da borave u tih „pet kilometara“ uz administrativnu liniju. O tome najbolje svedoči slučaj dvojice meštana iz Domorovca i Lopardinca.

Lopardince, Bujanovac

Goran Stanković (19) iz sela Domorovce (Kosovo) i Zoran Tomić (30) njegov brat od ujaka iz sela Lopardince (Bujanovac), nestali su 12. avgusta 2000. godine. Goran i Zoran su traktorom otišli u kosovsko selo Odanovce da natoče gorivo, a otuda se nikada nisu vratili.

Svi pokušaji jugoslovenskih vlasti i međunarodnih organizacija da ih pronađu, ostali su bez rezultata.

Ubijena trojica pripadnika OVK

Jedna formacija od stotinak pripadnika OVPMB, u jutarnjim satima (oko 07:40) pokušala je da, automatskim oružjem i ručnim bacačima, iznenadi pripadnike lokalne policije. Usledio je žestoki obračun u kome su ubijeni: Ekrem Hodža (23) i Betim Beriša (19) iz Prizrena, i Škeljzen Krasnići (20) iz okoline Oraovca, svi  pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Hodža, Beriša i Krasnići, nisu bili samo borci OVPMB. Oni su pre svega bili njihovi ratni instruktori, kojima su Albanci iz Bujanovca, na predlog Udruženja ratnih veterana, podigli spomenik pored puta Dobrosin – Lučane.

Ovaj slučaj samo je potvrdio ranije informacije da se u redovima pobunjenih Albanaca iz Bujanovca i Preševa, borio veliki broj Albanaca sa Kosova.

Veliki Trnovac centar nezadovoljstva

Veliki Trnovac, Bujanovac
Veliki Trnovac, Bujanovac

Selo Veliki Trnovac, za koje su Albanci tada tvrdili da ima oko 10.000 stanovnika, oduvek je bilo centar i utočište nezadovoljnih Albanaca. Tu je, uspostavljanjem Kopnene zone bezbednosti, situacija bila posebno naelektrisana iz razloga što su sve policijske patrole, na putu do kontrolnih punktova uz administrativnu liniju u Malom Trnovcu, Breznici, Muhovcu i Zarbincu, prolazile kroz Veliki Trnovac.

U toj činjenici treba tražiti razlog što su naoružani Albanci 13. oktobra 2000. godine, nedaleko od kontrolnog punkta Rudnik nedaleko od Velikog Trnovca, postavili protivtenkovsku minu na putu koji vodi za Mali Trnovac. Od posledica eksplozije dva policajca su nastradala, a 11 ih je teže i lakše povređeno. Nastradali su Dragan Joksimović (1978) i Jovica Stojanović (1970), a povrede su zadobili: Saša Radovanović, Goran Radisavljevič, Mirko Vukomanović, Sebastijan Mirković, Goran Vukašinović, Radiša Balović, Vladica Marinkov, Zoran Nikolić, Ivica Ivanović, Joca Janjić i Saša Radovanović.

Od tada do danas policija je uvek, kada je to bilo izvodljivo, u svojim aktivnostima zaobilazila selo Veliki Trnovac.

Radoman Irić

Napomena: Prenošenje teksta ili delova teksta nije dozvoljeno bez kontakta redakcije i odobrenja autora feljtona.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Mladi Vranjanci spasili devojčici život

Nezgoda na bazenu kada je dvanaestogodišnja devojčica Teodora iz Vranja pala i izgubila svest imala je srećan epilog zahvaljujući učeniku sedmog razreda Petru Petroviću...