18.8 C
Vranje
četvrtak, 30 juna, 2022
NaslovnaReč po rečLična dokumenta i vanredno stanje

Lična dokumenta i vanredno stanje

Činjenica je da nas je vanredno stanje dosta poremetilo. A što i ne bi, zbunjenost, strah, neizvesnost, oprez, sve osećanja dodatno pojačana činjenicom da su nam mediji jedini izvor informacija. Osuđeni na FB, Instagram, televiziju, internet izdanja raznih novina i tabloida, svakog dana primamo što korisne, što potpuno beskorisne pa i pogrešne i opasne „savete i upozorenja“.

Upravo zbog toga građani više i ne znaju kome da veruju. Čitajući ono što im se servira, ljudi ponekad čine neracionalne poteze. Zbog toga je odgovornost na medijima i ostalim zvaničnicima da pre svega provere informacije pre no što ih budu plasirali „u etar“.

Poslednja dva dana gotovo da nema medija koji nije preneo obaveštenje Auto-Moto Saveza Srbije da je „registracija vozila obavezna i tokom vanrednog stanja!“ AMSS je naveo još i da u okviru svog sistema „raspolažu tehničkim pregledima koji su ovlašćeni da izdaju registracione nalepnice, pa će se registracija, kako putničkih, tako i teretnih vozila obavljati uobičajenom procedurom“.

Možda bi ovo obaveštenje AMSS-a bilo istinito da Vlada Republike Srbije nije odlučila drugačije. Naravno uz pretpostavku da je i dalje Vlada RS ta koja donosi odluke a ne AMSS!

Naime, Na osnovu člana 43. stav 1. Zakona o Vladi i Odluke o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 29/20), Vlada je donela – Odluku o važenju ličnih dokumenata državljana Republike Srbije za vreme vanrednog stanja, koja je objavljena u “Sl. listu RS”, br. 32/2020, od 16.03.2020. godine.

U njoj se, u tački.1 navodi sledeće: Sva lična dokumenta državljana Republike Srbije (lična karta, putna isprava, vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i oružni list) kojima je istekao ili istekne rok važenja, smatraće se važećim za vreme dok je na snazi Odluka o proglašenju vanrednog stanja („Službeni glasnik RS“, broj 29/20). Kristalno jasno da jasnije ne može biti!

Situacija je pak nešto drugačija kada se radi o prvom upisu vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila, gde ova Odluka, u tački 2. propisuje da će: Ministarstvo unutrašnjih poslova izdavaće saobraćajne dozvole isključivo za podnete zahteve kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

Dakle – Lične karte, putne isprave, vozačke dozvole, saobraćajne dozvole i oružni list (lična dokumenta državljana Republike Srbije) – kojima je istekao rok važenja ili će im isteći u toku trajanja vanrednog stanja (proglašenog Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, “Sl. glasnik RS”, br. 29/2020, od 15.03.2020. godine) – OSTAJU NA SNAZI (smatraju se važećim) za vreme trajanja vanrednog stanja. Osim ako AMSS nije preuzeo ingerencije Vlade RS!

Saobraćajne dozvole će se izdavati – isključivo – kod prvog upisa vozila u jedinstveni registar i promene vlasnika vozila.

Sam postupak podnošenja zahteva vrši se se elektronskim putem, Upravi za upravne poslove MUP-a Srbije koji će vam dati potrebna obaveštenja i instrukcije.

Tradicionalno, u Srbiji je najveći neprijatelj bila promaja. Sad su dobili opasnijeg. U borbi protiv njega pravila su jasna- svako mora da radi svoj posao. Naš doprinos je da izbegavamo kontakte, ostanemo kod kuće što je više moguće i nataj način damo svoj doprinos.

A lična dokumenta, ona će da sačekaju neko bolje vreme.

Buy Me A Coffee

Popularno

NESTALA ŽENA IZ OKOLINE TRGOVIŠTA: Policija i tužilaštvo rade na slučaju,...

Mlađa žena (identitet poznat redakciji) nestala je 22. juna, napustivši svoj dom 22. juna, da bi njen suprug slučaj policiji prijavio 23. On je...