19.9 C
Vranje
utorak, 9 avgusta, 2022
NaslovnaReč po rečMisa, jer nas nema na Liturgiji

Misa, jer nas nema na Liturgiji

Misa  u srpskoj crkvi je održana jer nas nije bilo na Liturgiji i tačka! Da je crkva kod Novog Brda bila puna Srba iz drugih  delova zemlјe, nikome ne bi palo na pamet da ovde služi misu.

A Srbi putuju svuda, samo ne na Kosovo i Metohiju, ali se zato zgražavaju i ratuju na drštvenim mrežama, sipaju lajkove, osuđuju i slično.

Jedan moj poznanik Albanac mi nekom prilikom reče, vi Srbi bi ovde kao nešto da radite, kao volite Kosovo, ali jedva čekate da odete u Beograd. I sve je tačno čovek rekao.

Ubedili su vas da ovde nemamo ni metar, a ovde su nam koreni, i imamo sve što nam treba. Izgleda da su drugi, mnogo pre nas to shvatili i krenuli da drže mise.

Ovde postoje sela, u kojima se rađa više dece nego u selima u Šumadiji. Opstaju i odolevaju Srbi živi svetitelјi. Tu, u novobrdskom kraju svako selo ima crkvu, neke su iz 13. ili 14. veka, druge starije, a mnoge mlađe.

Albanski gasterbajteri su primetili lepotu ovog kraja, sagradili vikedice, kuće, hotele, igrališta…Iz dvorišta im se vijore albaske i američke zastave.

Priroda kod Novog Brda je kao retko gde posebna, hrastova šuma, livade, izvori, ruže vetrova. Sveto mesto, oseti se to kad se stupi na zemlјu i pogleda ka nebu.

Postoji i drvo  lјubavi, ne morate da idete čak na Tasos, žao mi je što nemam sliku, reč je o čudu prirode.

Elem,  možete slobodno da odete na Kosovo i Metohiju, posetite svetinje, pružite podršku Srbima i uverite se u to šta  sve imamo, dok nas drugi ubeđuju u suprotno.

Slađana Tasić, novinar

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Mladi Vranjanci spasili devojčici život

Nezgoda na bazenu kada je dvanaestogodišnja devojčica Teodora iz Vranja pala i izgubila svest imala je srećan epilog zahvaljujući učeniku sedmog razreda Petru Petroviću...