20.2 C
Vranje
utorak, 5 jula, 2022
NaslovnaReč po rečNeka cveta partijski turizam

Neka cveta partijski turizam

Grad Vranje imao je ili još uvek ima, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, Strategiju za razvoj turizma. Nekako, čini se da se u ovoj oblasti godinama luta, jadna ponuda i još jadnija potražnja. Kleli smo se u tranzitni turizam, od koga su ako ćemo pošteno profitirale samo gradske kafane, nadaleko čuvene po jeftinoj, a ukusnoj hrani. Korona je ubila i taj mali pokušaj razvoja jedne ne tako zanemarljive oblasti turizma.

Nije bilo hotela ni u Vranjskoj Banji, ni na Besnoj Kobili, u gradu se desio jedan i toliko, drugi u Banji nadam se da nećemo morati da čekamo „milenijum“ godina.

A onda u tom lutanju neko se setio sakralnog turizma. Imamo crkava i manastira, bogatu versku tradiciju i bogatu baštinu, ali ne pije vodu mnogo ta priča, malo je apsurdno prodavati duhovni proizvod čije je zaštitno lice Pahomije.

Što se tiče Bore Stankovića, dosadili smo i bogu i ljudima sa preporukom posete njegove kuće. Sve je to lepo moglo bi se reći na visokom muzejskom nivou, ali u načelu to je to.

Neverovatno je kako se niko nikada nije setio da razvije partijski turizam i metne ga u gradsku strategiju. Kod nas ionako malo, pa malo neki izbori, malo pa malo neki autobusi. Puni kafići, brza hrana se pojede brže nego što se pripremi a i vlasnici kafana se ne žale.

Mi kao domaćini umemo da ugostimo ljude nikada se nismo bavili time, ko je iz koje stranke ili nedaj Bože ko je koje vere. Vrata ovog grada su uvek bila otvorena za sve goste.

Zbog toga predlažem da se i vlast i opozicija ozbiljno pozabave razvojem partijskog turizma. To je očigledno jedini način da u Vranju procveta turistička ponuda. Pa ne mora da se to dešava samo u vreme izbora, može i jednom nedeljno da se organizuje neki miting, šta nam teško.

Imamo mi svašta nešto da ponudimo samo ako nam dozvole da se razmašimo, pa da razvijemo zastavu od puno metara, pa da aplaudiramo, pa da sačekamo i glasače sa Kosova i Metohije, naši su. Sve mi možemo, samo ako ne moramo.

Uzgred, da ne zaboravim one drvene kućice bi mogle da se podele strankama, pa da u subotu svaka stranka ima svoju kućicu, deli pamflete, sakuplja potpise i pušta svoju muziku, da se zadovolje i lokalne potrebe, da se ne zanemare ni lokalni politički (avan)turisti.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači