14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaReč po rečPismo razočarane majke: Zaboravili smo šta je takmičarski duh, decu učimo pogrešnim...

Pismo razočarane majke: Zaboravili smo šta je takmičarski duh, decu učimo pogrešnim stvarima

Nakon juče održanog tradicionalnog takmičenja recitatora „Pesniče naroda mog“, našoj redakciji obratila se čitateljka otvorenim pismom koje prenosimo u celini. Ona je insistirala na anonimnosti, jer ne želi da njena deca trpe posledice stava koji ona iznosi (ime i prezime poznato redakciji). Napominjemo da pismo nije stav redakcije, već lični stav čitateljke i prenosimo ga u celini.

Takmičenje, šta je to? Zaboravili smo sta je takmičarski duh,sta znači časno i pošteno se boriti za svoje zasluge. Sve se svelo na to da dođes (već unapred znajući da dobijaš nagradu),uradiš nešto reda radi i odeš kući sa nagradom i svim zaslugama za koje nisi zaslužan ti sam,već uticajni  roditelji,bake,deke,stranke,familija…Pitam se zbog cega?

Da li je realno? Zar decu trebamo od malena učiti da će sve dobijati na tacni zarad uticaja svojih roditelja? Da će im sva vrata biti otvorena ,a oni neće ni morati da uhvate kvaku? Upravo to se desilo na takmičenju,,Pesniče naroda moga“. Majka sam deteta koje je razočarano zbog toga što nije dete „zvučnih“ roditelјa pa zbog toga nema pravo i pored velikog truda da dobije neku nagradu, na nekom takmičenju.

Iako se trudim kroz vaspitanje da ga naučim da bi trebalo da prihvati i poraze, ovog puta ne mogu i ne želim da prihvatim nepravdu koja se čini deci! Oni i te kako razumeju sve, primećuju nepravdu i njih to pogađa isto kao i nas koji smo časni i pravedni, a to očigledno nisu članovi komisije takmičenja „Pesniče naroda mog“, ili onoga ko im je naredio šta treba da rade! Interesuje me da li imaju obraza, stida i neku savest, članovi komisije, ili oni koji im naređuju!? Zašto i dokle će moje ili bilo koje drugo dete, koje nije dete „zvučnih roditelјa“, da se gura po strani jer mora da dobije nagradu, na svakom takmičenju, dete čiji su roditelјi, tetke, stričevi, babe ili dede NEKO JAKO BITAN U OVOM GRADU??? Kako da ja objasnim mom detetu da je žiri bio pravedan i da je u ovoj kasabi od grada ipak nešto pravedno???? Da se politika i „glavne face“  kasabe ne mešaju BAR kada su u pitanju takmičenja za decu jer ne žele DA SE GREŠE SA DECOM???

Ovogodišnje gradsko takmičenje recitatora je definitivno pokazalo da decu ne treba spremati jer se unapred zna ko će da osvoji koju nagradu, jedino što mogu da dobiju od toga je razočaranje! Direktorka koja organizuje takmičenje je naglasila da će u žiriju biti lјudi koji nemaju nikakve veze sa prosvetom, naravno i to nije ispunjeno već je jedna od članica žirija bila nastavnica srpskog, koja je pored svega, sudeći po slikama, i politički aktivna, pa nije ni čudo da je takmičenje namešteno.

Niži i srednji uzrast, osvojene nagrade – dve rođene sestre, iste škole na svakom takmičenju, ista deca, saznali smo i pre takmičenja ko osvaja koje mesto. Da li su ta ista deca zaista uvek najbolјa??? Ili je samo žiriju naređeno ko mora da nastavi takmičenje pa se nisu nešto ni mučili da realno ocenjuju decu??? Volela bih da znam, čisto da naučim dete da nema nikakvu nadu i očekivanja od bilo kog narednog takmičenja, da se pripremi na to da će prolaziti tako uvek samo zato što mu tata i mama nisu neki „bitni faktori“ u gradu!

Buy Me A Coffee

21 KOMENTARA

21 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravda
Pravda
Gost
3 meseci pre

Zonka i Olga su bas talentovane.Odlicno recituju.Ovi komentari su nepravda upućena njima.Vise nije poenta ni to što neka deca nisu osvojila nagradu već pokazujete prostotu raspravljajuci o majci dece.Dr Tomislav je toliko skroman a toliko kvalitetan čovek da je sramota pomenuti ga u ružnom kontekstu

Prosvetni radnik
Prosvetni radnik
Gost
3 meseci pre

Ko gubi ima prava da se ljuti. Ali ne na ovakav način. Da li to što su nagrađene sestre deca „zvučnih roditelja“ znači da ne mogu imati talenta i biti najbolje u nečemu? Osvojene nagrade su dokaz da se ne zna koja je od koje bolja! Stidite se,“nezadovoljna majko“ i više sreće sledeće godine!

Katarina Ristic
Katarina Ristic
Gost
3 meseci pre

Pogledala sam snimak ovog takmicenja i mislim da dete zaista nije za prvo mesto imalo je boljih recitatora. Deca su u pravu nepravda postoji, ali nastavite dalje truditi se i radite.

Rajko
Rajko
Gost
3 meseci pre

Anonimna majko za tebe i tvoje obožavaoce koji ti daju like-ove: sedi dje si, ni za dje si nijesi😂

Ana
Ana
Gost
Odgovor za  Rajko
3 meseci pre

A ti za gde si?Kupio ti muz ordinaciju nista napravila nisi?Pa si se i u takmicenju rolerima muvala i tu propala.Na svakoj priredbi u vrticu se gurala ni tu trag ostavila nisi.E sad si do recitatora dogurala.Saberi se zeno koliko godina imas,makar malo da te je sramota!

Gost
Gost
Gost
3 meseci pre

Poštovana, POŠTENA, majko, sve ste rekli nabeđenim komentarom da će i sledeće godine Vaša deca biti favoriti. Ne vilenite toliko, svima je sve jasno, a Vi ste smešni ovakvim dokazivanjem.

Dunja
Dunja
Gost
3 meseci pre

To sto su roditelji edukovani, uspesni i poznati strucnjaci u svojim profesijama, ne znaci da su uticali na ziri, vec da gospodja nezadovoljna mama ima problem sa svojim neuspesima, a sa ovakvim rezonom, sigurno ih je mnogo.I u pobedi i u porazu, covek mora biti dostojanstven. Sportski pozdrav.

Sojka
Sojka
Gost
3 meseci pre

Ne znam za niže uzraste, ali u uzrastu od 5. do 8. razreda žiri je fantastično odradio posao, lično poznajem roditelje deteta koja je osvojila 1. mesto i tvrdim da niti su partijski opredeljeni niti uticajni ljudi. Decu treba učiti da se bore, a ne da padaju duhom na prvu prepreku.

Ana
Ana
Gost
Odgovor za  Sojka
3 meseci pre

Rec je o uzrastu od prvog do cetvrtog i zena je rekla istinu.Trebali su i majci da dodele nagradu pa da sve tri imaju po neku.Mama ko predsednik iskace svugde a muza vodi da bi iskoristila uticaj jer je ovako nebitna i smesna.

Sojka
Sojka
Gost
Odgovor za  Ana
3 meseci pre

Ok, verujem da je tako i bilo. Ali decu u ovom mutnom vremenu u našoj još mutnijoj zemlji i mulju od grada moramo učiti da idu napred i bore se za sebe. Zato deco samo napred, talenat kad tad ispliva na površinu iznad spletki! I dete o kojem sam govorila se godinama takmiči, pa je tek sada uspela.

Rajko
Rajko
Gost
Odgovor za  Ana
3 meseci pre

Bitno je da si ti bitna😂 možda sama sebi hi hi hi

Ana
Ana
Gost
3 meseci pre

Skroz ste u pravu.Prosle godine nisu ni dozvolili da vidimo njihovu pobednicu,cisto da znamo gde su to gresila deca sa mnogo tezim recitacijama.Nakon podela nagrada majka devojcica u prisnom razgovoru sa clanicama zirija,vidi se da se odlicno poznaju.Od sada nek se njih dve takmice a nasa deca ne.

Maja
Maja
Gost
3 meseci pre

U pravu ste! Fer plej više nigde ne postoji. Deca su svega svesna, a ti treba da im pokažeš da ponovo ustanu i budu uzdignute glave. Zato se i dešava sve ovo što se dešava. Svesni smo da nam treba kvalitet, ali opet isplivavaju nečija deca, a sutra i visokonekvalitetni ljudi. Idi pa budi roditelj!

Rajko
Rajko
Gost
3 meseci pre

Majka je žešće isfrustrirana i gurajući dete ka uspehu gura ga na dno. Bolesne ambicije roditelja, da nadomeste ono što oni nisu mogli!

Luda sam pa sta 😃
Luda sam pa sta 😃
Gost
Odgovor za  Rajko
3 meseci pre

Ajde iskreno koliko ste sendvica dobili za komentar 😁.

Ana
Ana
Gost
Odgovor za  Luda sam pa sta 😃
3 meseci pre

Ocigledno ne koliko vi.Ako vas majko pogadja istina to je vas problem.A istina je da svoje neostvarene zelje ispunjavate kroz decu i uticaj muza.Ni najmanje niste talentovani vec ste smesni a aplaudiraju vam ovi sto im dele sendvice.Koliko vidim i njih je sve manje.

Rajko
Rajko
Gost
Odgovor za  Ana
3 meseci pre

Ma Ana bitno je da si ti tvoje želje ostvarila i postala najtalentovanija osoba kojunje svet video😂

Ana
Ana
Gost
Odgovor za  Rajko
3 meseci pre

Pa vidis Rajko,Danka ili kako god mozda nisam ostvarena al ne zivim u lalalendu ko ti.Neuspesna u svom poslu zamisljas svetla pozornice.Publiku si imala na fb(2 babe i 3 sendvicara) pa si sad do Surdulice dogurala al na zalost dalje od nje nikako.To ti je najveci domet zato recituj i dalje po fb.

Rajko
Rajko
Gost
Odgovor za  Luda sam pa sta 😃
3 meseci pre

Komentar se odnosi na anonimnu majku koja je očigledno isfrustrirana toliko da je poslala pismo jadajući se za svoj neuspeh i neostvarene snove iz detinjstva😂 Bravo za svu decu koja su učestvovala i bravo za Zonku i Olgu👏

Danka Milovanović
Danka Milovanović
Gost
3 meseci pre
U borbi prvo umre istina
U borbi prvo umre istina
Gost
3 meseci pre

Bravo majko, sve ste u pravu! I niste jedini. Moja deca su isto trpela nepravdu časno odgovarajući za svoje ocene dok su drugu decu od dvojkaša pravili petičarima i to ne, nisu bila deca zvučnih roditelja već samo upornih koji su obitavali u školi vasceli dan jureći profesore.

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču