Turistička sezona je u jeku, a vranjski ugostitelji su prilično zadovoljni tradicionlnim tranzitnim turizmom tokom leta koji im donosi više posla ali i veću zaradu.
Ugostitelјi kažu da ukusna hrana i pristojne cene predstavlјaju magnet za putnike koj žele da naprave pauzu i odmore se. Od juna do septembra na desetine hilјada lјudi ruča u nekoj od vranjskih kafana.
Žikica Ristić, vlasnik kafane „Dvor“, priča kako dnevnom nivou ima veliki broj uglavnom porodica, koje tokom leta na putu ili na povratku iz Grčke obeduju u ovoj kafani.
Četvoročlana porodica može da dobije pristojan obrok, salatu i piće za ukupno 2000 dinara. Najsrećniji smo kada lјudi dođu prvi put u našu kafanu na putu za neko od grčkih letovališta, a onda ih ponovo vidimo za desetak dana – kaže Ristić.
Prema njegovom mišlјenju ukusna hrana, roštilј na prvom mestu je ono što lјude privlači.
Ivica Cvetković vlasnik kafane „Gradska meana“, koja je takođe jedna od najpoznatijih u ovom kraju, kaže da i u ovom restoranu čiji se meni bazira na domaćoj kuhinji, četvoročlana porodica može ručati za oko 2000 dinara.
Šest pića 720 dinara, porodična salata 460 dinara i 1000 dinara obrok od mesa. To je prosečna cena i ono što najčešće turisti poručuju. Naš specijalitet su „butkica ispod sača“ i „vranjska mućkalica“, koja se dosta razlikuje od leskovačke, pa gosti često poručuju upravo ove specijalitete – kaže Cvetković.
Nenad Ordić Vlasnik jedinstvenog etno sela „Vile Jefimije“ u Preobraženju, kaže da iako ovo mesto nije baš usputna stanica do krajnje destinacije, dosta je ljudi koji žele da posete neko novo mesto na putu ka najčešće Grčkoj.
Mir, tišina, priroda, jeftina hrana, povoljne cene u prenoćištu čine da ljudi koji svrate postanu stalni gosti – kaže Ordić.
Mića Mladenović, član gradskog veća zadužen za turizam, kaže da grad jako vodi računa o razvoju takozvanog tranzitnog turizma, ali ne zanemaruje ni oblast gastronomskog turizma.
Činjenica je da hrana privlači turiste, ali dobrom saradnjm sa lokalnim ugostitelјima, trudimo se da ukoliko lјudi žele dobiju i informaciju o drugim turističkim ponudama u gradu – kaže Mladenović.
On napominje da osim kafana turisti u tranzitu najčešće žele da posete i Muzej kuću Bore Stankovića.