Anketa: Facebook i Viber najpopularnije aplikacije među Vranjancima

70
viber-secure-chat

Aplikacije na pametnim telefonima i društvene mreže su postale svakodnevnica većine ljudi. Danas čak i TV uređaji imaju ugrađene aplikacije za pristup Facebooku i drugim mrežama. Zato smo odlučili da napravimo malu anketu o korišćenim aplikacijama među Vranjancima, u kojoj je učestvovalo 80 ljudi.

Nije neko veliko iznenađenje da svi anketirani koriste Facebook, većina njih i na računaru i na telefonu, a nekolicina je priznala da FB posećuje i sa računara na poslu.

51 koristi i Instagram, mahom mlađi korisnici, a petnaestoro njih postavlja fotografije gotovo svaki dan. Pored društvenih mreža, veliki broj korisnika imaju i aplikacije popularnih kladionica, a zanimljivo je da ih koriste podjednako i dame i muškarci.

Tu su i aplikacije za vesti 62 anketirana koristi jednu ili više aplikacija za vesti. Od aplikacija za dopisivanje apsolutno najpopularnija aplikacija je Viber, koju ima svih 80 anketiranih. Slede Messenger, Whats App i Message. Od igrica, najpopularnije su Slagalica, Šah i Ukrštene reči, dok oni koji imaju decu ‘obavezno’ imaju instalirane Talking Tom, Angry Birds i Minions.

Zanimljivo je takođe i da većina anketiranih Vranjanaca smatra da je 300 eura optimalna cena mobilnog uređaja ili računara. Ipak, gotovo svi anketirani uređaje dobijaju uz ugovor sa nekim od mobilnih operatera.

Ivan Trajković