Budući telefoni će imati kamere od 64 megapiksela

76
Foto :YouTube /printskrin

Mnogi novi smartfoni imaju kamere sa rezolucijom od 48 megapiksela, uglavnom koristeći Sony IMX senzore. Takođe, i Huawei je razvio svoj senzor koji koristi u Mate 20 i P30 seriji telefona.

Samsung, koji je takođe i najveći proizvođač klasičnih kamera-senzora i memorijskih čipova za mobilnu industriju, nije hteo da ostane po strani. Novi Isocell Bright GW1 senzor je prvi sa rezilucijom od 64 megapiksela. Iako je senzor nešto veći od konkurencije, koristi 0.8 mikrometarsku tehnologiju, što znači da su sami pikseli na čipu osetljiviji i „vide“ više svetlosti, što značajno doprinosi fotografisanju i video snimanju u uslovima slabe vidljivosti.

Takođe, GW1 senzor može da spoji četiri piksela u jedan, smanjujući rezoluciju na 16 megapiksela, ali povećavajući površinu na koju svetlo pada čak osam puta, te će telefoni moći da „vide“ u mraku.

Smartfoni su postali ozbiljne fotografske i video alatke, pa sve više fotografa koristi telefone kao „B“ kameru, a čak se i neki kratki filmovi ili dokumentarci snimaju samo – telefonom!

Ivan Trajković