Deca bogataša ne koriste smartfone i kompjutere

91

Masovna proizvodnja pametnih telefona i tableta,  prvenstveno u Kini, donela je relativno niske cene ovih uređaja, te nije čudno imati ih i po nekoliko. Dodajte tu i par članova porodice, službene telefone i računare, kao i sveprisutne (čak i kod nas) WiFi mreže, te dolazimo do toga da su današnja deca i tinejdžeri okruženi tehnologijom.

Zapravo, najveći korisnici smartfona u svetu su uzrasta od 14 do 27 godina, i provode više od tri sata dnevno ispred (raznih) ekrana. Ipak, da li je baš tako? Učenici jedne privatne osnovne i srednje škole u SAD ne koriste telefone i kompjutere u školi. Štaviše, upotreba smartfona je strogo zabranjena.

Računari se koriste samo na času informatike, a na drugim časovima se uči muzika, lepo pisanje, slikanje i crtanje. Takođe, tu je i predmet koji se kod nas nazivao Domaćinstvo  ima u kompletnu farmu, gde deca uče da se staraju o životinjama, a uče i pletenje. Učenici kažu da im se ovakva škola izuzetno dopada, jer su kod kuće uglavnom ispred ekrana TV-a ili računara.

Pre par godina, tehnološki svet je bio „šokiran“ izjavom osnivača Microsofta i milijardera Bila Gejtsa da „njegovoj deci pametni telefoni nisu bili dozvoljeni pre 14 godine“.

Ivan Trajković