8.3 C
Vranje
petak, 9 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITIT industrija napreduje, ali stari računari mogu dobiti novi život

IT industrija napreduje, ali stari računari mogu dobiti novi život

IT industrija napreduje ogromnom brzinom. Skoro svake nedelje brojne svetske kompanije predstavljaju nove računare, laptopove, tablete i smartfone.

Ipak, mnogi korisnici ne kupuju računare svake godine, te se postavlja pitanje šta uraditi sa starijim računarom ili laptopom, koji je krenuo da sporije radi.

Rešenje je – Linux OS. Linux je besplatni operativni sistem, koji ima sve funkcije  koje ima i Windows ili Mac OS računar, a u nekim stvarima je čak i brži. Treba naglasiti da za Linux praktično ne postoje virusi, te je zbog toga i daleko sigurniji od Windowsa.

Takođe, Linuxu treba daleko manje hardverskih resursa od Windowsa, pa odlično radi i na baš starim računarima.

Ako vam računar treba za pretraživanje Interneta, povremeno gledanje filma, slušanje muzike i poneki otkucani dokument, Linux je i više nego dovoljan. Na taj način možete udahnuti novi život vašem starom računaru.

Postoji veliki broj verzija Linux operativnog sistema. Najpotpuniji Linux je svakako Ubuntu, a takođe je popularan i Mint Linux. Za veoma stare računare postoji i DSL Linux.

Linux možete da pokrećete i sa USB fleša ili DVD diska, tako da ga možete koristiti i bez bilo kakve instalacije.

Na Linuxu postoje svi moderni Internet browseri kao i na Windowsu – Chrome i Firefox su samo neki od njih. Za reprodukciju audio i video materijala tu je VLC Player.

Za obradu teksta i tabela na Linuxu postoje Open Office i Libre Office paketi, koji su 90% kompatibilni sa standardnim MS Officeom, a uz to su i potpuno besplatni.

Zanimljivo je da na Linuxu postoji i aplikacija Wine, koja vam omogućava da pokrenete veliki broj Windows aplikacija, tako da je i na taj način povećana kompatibilnost sa drugim računarima.

Na primer, autor ovog teksta je na stari Asus A5e laptop, star desetak godina, sa samo 1GB RAM memorije i prastarim Pentium M procesorom uspešno instalirao Ubuntu Linux, te se na laptopu sada bez problema surfuje Internetom, gledaju filmovi i sluša muzika.

I za kraj, jedna zanimljivost – budući da je Linux veoma stabilan operativni sistem i da nema virusa i malwera za njega, na njemu radi preko 90% svetskih server računara, a vaši popularni sajtovi kao što su Facebook, Twitter i Instagram, kao i velika većina news sajtova – svi u pozadini rade na Linuxu. Takođe, skoro svi zaposleni u Googleu koriste neku vrstu Linuxa u razvoju novih proizvoda ove kompanije.

Linux OS vam može udahnuti novi život u stari računar. Probajte – besplatno je!

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana