10 C
Vranje
nedelja, 25 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITKako da zaštitite Vaš mobilni telefon

Kako da zaštitite Vaš mobilni telefon

Mobilni uređaji su svuda. Telefoni, tableti, kao i 2-u-1 računari su postali veoma jeftini i pristupačni, te su i svakodnevnica velikog broja ljudi, pa se postavlja pitanje kako da zaštitite vaš telefon.

I ne samo to  Internet i tehnologije su postali neophodni za svakodnevni rad, komunikaciju sa prijateljima i porodicom, kao i za zabavu.

Zbog toga je vrlo važno da znamo kako da zaštitimo sam uređaj od raznih trojanaca, virusa, malver prevara, ali i od kvarova koji se lako mogu izbeći.

Nikada ne punite uređaj ako je baterija na 70-80%, jer na taj način dobijate samo par procenata baterije više, a punjenje traje mnogo duže. Današnje baterije su tako napravljene da se najbrže pune kada su skoro potpuno prazne.

Uvek koristite originalni punjač i kabal za punjenje. Razni telefoni podržavaju razne tehnologije punjenja kao što je Quick Charge, te vam za svaki uređaj treba i odgovarajući punjač.

Izbegavajte najjeftinije USB kablove i punjače, jer vam neće dugo trajati, a u najgorem slučaju može doći i do požara.

Uvek koristite zaštitnu masku ili futrolu za telefon ili tablet. Uređaj će vam trajati duže i izgledati kao nov duže. Novi uređaji su napravljeni tehnologijom laminiranja, gde je ekran zalepljen za unutrašnje komponente, te u slučaju loma ekrana treba menjati i celu matičnu ploču uređaja. Ako ne koristite masku, barem koristite zaštitne folije za ekran, koje su vrlo jeftine a odlično rade svoj posao.

Izbegavajte najjeftinije slušalice za telefon. One imaju vrlo nekvalitetan zvuk, a posle dužeg korišćenja mogu i da vam oštete sluh.

Ako vaš uređaj ima mogućnost korišćenja SD kartice, obavezno je koristite. Memorija na SD kartici je daleko brža nego interna memorija uređaja, a na taj način možete instalirati mnogo više aplikacija bez usporavanja telefona.

Ukoliko vaš telefon ima opciju lociranja, koristite je. Na taj način možete pronaći vaš uređaj u slučaju krađe.

U slučaju da pokvasite vaš telefon, ili vam telefon upadne u vodu – odmah ga isključite, obrišite suvom papirnom salvetom ili ubrusom. Nakon toga ga stavite u kutiju sa dve šake suvog pirinča. Pirinač je namirnica koja najbrže upija vlagu. Držite telefon u pirinču najmanje dva do tri dana. Nakog toga možete da pokušate da uključite telefon. U slučaju da ne može da se pokrene, probajte da ga napunite. Ako se telefon ne puni, to je znak da je najverovatnije oštećena baterija ili matična ploča, te bi trebalo da telefon odnesete u servis.

Uvek instalirajte dobar antivirus na telefon. Aplikacije kao što su AVG Security, 360 Security i Avast Mobile su dobar izbor. Ove aplikacije štite vaš telefon od tzv. phishing napada, a sprečavaju i razne aplikacije da nadgledaju vaš telefon.

Obratite pažnju na aplikacije koje instalirate. Ovo naročito važi za razne dečije igrice i aplikacije, koje mogu da uspore telefon ili pak da ga softverski oštete. Manje poznate ili nepoznate aplikacije generalno treba izbegavati.

O sigurnosti na Internetu i sigurnosti samih uređaja se može još dosta pisati, a mi smo vam ovde ponudili savete za neke od najčešćih problema. Uz malo pažnje i opreznosti, vaši uređaji će trajati mnogo duže.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu