10 C
Vranje
nedelja, 25 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITKo vam gleda Facebook profil ?

Ko vam gleda Facebook profil ?

Ko vam gleda Facebook profil, pitanje je koje muči mnoge. Na Facebook-u postoji na hiljade stranica i aplikacija koje vam nude da otkrijete ko vam sve gleda profil i sadržaj na njemu. Mnoge od ovih stranica i aplikacija su i na srpskom jeziku.

Odmah da vam kažemo – sve te stranice su lažne, jer, zapravo niko i ne može da zna ko vam gleda Facebook profil!

Većina ovih stranica zapravo žele da dođu do vaše Facebook šifre, neke su pune reklama i spam sadržaja, a neke aplikacije imaju i malware viruse. Najbolje je da izbegavate sve ove stranice u širokom luku!

E sada – zašto niko ne može da zna i da vam kaže ko gleda vaš profil? To je malo teže objasniti nekome ko nije veoma dobro informatički potkovan, ali u nekoliko reči – Facebook koristi tehnologije koje jednostavno ne pamte takve podatke!

Od samog starta, Facebook je koristio razne Web tehnologije kao što su PHP programski jezik, MySQL baze podataka, Apache server i Linux OS na serverima na kojima se nalaze podaci.

Takođe, Facebook koristi tehnologiju za keširanje nazvanu Memcache, koja služi da rastereti velike sajtove kada se na njih poveže veliki broj korisnika. Tako da sam Facebook, kada npr. želite da objavite nešto, kreira jednokratnu stranicu nazvanu „instanca“, koja samo privremeno postoji u RAM memoriji Facebook servera. Nakon što ste objavili neki svoj sadržaj, sama ta stranica nestaje i više nije aktivna.

Isto je i sa posetama vaših prijatelja vašoj stranici – stranica se jednokratno učita u „privremenoj instanci“, tako da nije moguće videti ko vam sve gleda profil – jer se zapravo takvi podaci i ne pamte!

Sa druge strane, tačno je da postoje softveri koji prikupljaju podatke o aktivnostima korisnika, ali to su vaše javne aktivnosti na Facebook-u, kao što su klikovi na vesti, lajkovi, i deljenje sadržaja.

99% ovih podataka se prikuplja radi prodaje reklamnim agencijama, a u skorije vreme je izbio i skandal sa upravo ovakvim aktivnostima kompanije Cambridge Analytica, koja je ubrzo i ugašena.

Tehnologija nam omogućava da se povežemo u trenutku sa ljudima širom sveta. Ipak, i na društvenim mrežama, kao i u stvarnom životu, trebalo bi da imate određena pravila ponašanja.

A s vremena na vreme, ipak promenite vašu Facebook lozinku!

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu