14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaRelax kutakITKoliko je interneta previše u vremenu modernih tehnologija

Koliko je interneta previše u vremenu modernih tehnologija

U današnje vreme modernih tehnologija, Internet , pametni telefoni, tableti i računari svih vrsta su svuda oko nas.

Nije više čudo da imamo i frižidere povezane na Internet, automobile sa pristupom društvenim mrežama, a TV uređaji koji mogu da reprodukuju Internet sadržaje su postali svakodnevnica čak i u Srbiji. Zato se i mnogi pitaju koliko interneta je previše Interneta?

U svetu su rađene mnoge studije na ovu temu, pa tako Britanski psiholozi smatraju da odrastao čovek ne bi trebao da ispred računara i pametnih telefona bude više od pet sati dnevno, za tinejdžere je to dva sata, a za mlađe od 8  godina – uopšte.

Međutim, svi smo svesni da je ovako nešto vrlo teško, jer veliki broj nas računare koristi na poslu, kod kuće, dok su nam telefoni stalno u ruci.

Današnja psihijatrija i psihologija već poznaje kao dijagnoze Zavisnost od interneta i Zavisnost od video igara, te i kod nas postoje različiti programi i radionice koje pomažu u odvikavanju.

Istraživanje američke agencije APA je pokazalo da mnogi tinejdžeri, uzrasta od 14 do 18 godina, nedeljno provode više od 40 sati ispred svojih kompjutera i telefona, a to vreme nalaze tako što malo – ili nimalo – ne gledaju televiziju, manje rade domaće zadatke ili se čak  manje druže sa svojim vršnjacima i porodicom.

Tako i kod nas u Srbiji mnogi srednjoškolci imaju i po dva pametna telefona, uz neizbežno postavljanje statusa i fotografija na društvene mreže „svaki minut“.Zvanično, u Srbiji ima oko 4.5 miliona aktivnih Internet korisnika, Fejsbuk i Instagram koristi oko 3 miliona,a društvenu mrežu Twitter oko pola miliona korisnika. Više od polovine domaćinstava, oko 52 odsto, poseduje računar, dok 45 odsto poseduje dva i više računara.

Društvene mreže i Internet su postali važan deo naših života, a mnogima i primarno sredstvo za komunikaciju sa porodicom i prijateljima.

Ipak, obratite pažnju na to koliko su vaši ukućani „zalepljeni“ ispred ekrana, malih i velikih, mobilnih i laptopova.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču