Nova Nokia ima čak 5 kamera

836

Sve veći broj novih modela telefona ima dve kamere, a neki čak i četiri – po dve sa svake strane. Novi Samsungov model A7, na primer, ima tri kamere na poleđini.

Ali to nije ništa za novi telefon iz kompanije HMD, koja je vlasnik brenda Nokia.

Naime, na Internetu su “procurele” specifikacije dolazećeg modela Nokia 8 Pro, koji će imati 5 kamera na poleđini. Ovaj sistem Nokia naziva “Penta-lens”, a ovoliki broj senzora kamere će omogućiti bolje slike u mraku, telefoto opcije kao i bolje crno-bele fotografije. Takođe, veči broj kamera na telefonu omogućava i takozvani bokeh efekat, tj zamagljivanje pozadine dok je subjekat u fokusu i izoštren.

Uređaj će imati Snapdragon 845 procesor, staklo napred i nazad, kao i senzor otiska prsta. Gotovo je sigurno da će kamere imati ZEISS sočiva i PureView brending, čime Nokia nastavlja niz PureView modela koji je započeo sa N8 a nastavio se modelima 808 i 1080.

Ovaj model je najavljivan i kao Nokia 9 Sirocco, što je još jedna linija Nokijih modela iz prošlih vremena.

Na tržištu već postoje veoma jaki igrači u svetu mobilne fotografije – Huawei sa modelima P20 Pro i Mate 20 Pro, Apple sa iPhone XR i XS kao i Samsung na S9+ i Note 9 modelima, tako da ostaje da se vidi da li će nova Nokia moći da ugrabi deo tržišta od velikih igrača, a svakako će izazvati interesovanje zaljubljenika u mobilnu fotografiju.

Ivan Trajković

Prethodni tekstU Vranju obeležen Dan primirja
Sledeći tekstDonirani kontejneri za odlaganje plastične ambalaže
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.