17.1 C
Vranje
nedelja, 3 jula, 2022
NaslovnaRelax kutakITNovi dometi fotografije

Novi dometi fotografije

Danas svako od nas ima poprilično sposobnu foto i video kameru u svom mobilnom telefonu. Noviji modeli smartfona imaju i opcije preuzete sa profesionalnih DSLR aparata – snimaju video u 4K rezoluciji i mogu napraviti okružujuće fotografije od 360 stepeni.

Ipak, neke fotografije mobilni telefoni nikada neće moći da naprave, jer nemaju objektive i optičke elemente kao “pravi“ foto aparati.

Za one korisnike koji žele naprednije foto mogućnosti od mobilnog telefona, a ne žele profesionalne i skupe foto aparate, postoji čitav segment “prosumer“ uređaja.

Brendovi kao što su Sony, Lumix i Canon imaju čitav niz modela sa senzorom od jednog  inča, naprednim podešavanjima i bežičnim slanjem slika na računar ili tablet. Sonyjeva serija RX, Lumixova L100 kao i Canon M serija pružaju fenomenalne fotografije, koje se dalje mogu obrađivati u foto editorima na vašem kompjuteru.

Nikon je nedavno predstavio i svoj model P1000, kog odlikuje neverovaran objektiv sa zumom od 125 puta. Ima senzor veličine 1/2.3 inča sa rezolucijim od 16 megapiksela, i snima 4K video brzinom od 30 frejmova u sekundi. Ovako snažan objektiv je dovoljan da snimite kratere na Mesecu (!!) ili objekte udaljene kilometrima.

Naravno da postoje i još bolji foto aparati, ali tu već ulazimo u teritoriju profesionalne foto opreme.

A i vaš telefon može snimati bolje fotografije : instalirajte aplikacije VSCO i Lightroom Mobile, te ćete moći da daleko kvalitetnije obradite fotografije nego što je to u stanju vaša fabrička foto aplikacija.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

MURAL KOJI JE PODELIO VRANJE: Ne sudi već čovek budi

Čini mi se godinama već slušam ideju veterana da Vranje dobije mural posvećen ruskom dobrovoljcu Albertu Andijevu. Čula sam sledeće komentare “Muka mi je...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači