NaslovnaRelax kutakITNovi dometi fotografije

Novi dometi fotografije

Danas svako od nas ima poprilično sposobnu foto i video kameru u svom mobilnom telefonu. Noviji modeli smartfona imaju i opcije preuzete sa profesionalnih DSLR aparata – snimaju video u 4K rezoluciji i mogu napraviti okružujuće fotografije od 360 stepeni.

Ipak, neke fotografije mobilni telefoni nikada neće moći da naprave, jer nemaju objektive i optičke elemente kao “pravi“ foto aparati.

Za one korisnike koji žele naprednije foto mogućnosti od mobilnog telefona, a ne žele profesionalne i skupe foto aparate, postoji čitav segment “prosumer“ uređaja.

Brendovi kao što su Sony, Lumix i Canon imaju čitav niz modela sa senzorom od jednog  inča, naprednim podešavanjima i bežičnim slanjem slika na računar ili tablet. Sonyjeva serija RX, Lumixova L100 kao i Canon M serija pružaju fenomenalne fotografije, koje se dalje mogu obrađivati u foto editorima na vašem kompjuteru.

Nikon je nedavno predstavio i svoj model P1000, kog odlikuje neverovaran objektiv sa zumom od 125 puta. Ima senzor veličine 1/2.3 inča sa rezolucijim od 16 megapiksela, i snima 4K video brzinom od 30 frejmova u sekundi. Ovako snažan objektiv je dovoljan da snimite kratere na Mesecu (!!) ili objekte udaljene kilometrima.

Naravno da postoje i još bolji foto aparati, ali tu već ulazimo u teritoriju profesionalne foto opreme.

A i vaš telefon može snimati bolje fotografije : instalirajte aplikacije VSCO i Lightroom Mobile, te ćete moći da daleko kvalitetnije obradite fotografije nego što je to u stanju vaša fabrička foto aplikacija.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee
Ivan Trajković
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.

Popularno

Na Urgentnom skoro duplo više pregleda nego inače

Na Urgentnom odeljenju vranjske bolnice minulog vikenda obavljeno je čak 220 pregleda, što je skoro duplo više od prosečnog broja pacijenata koji zatraže pomoć. Lekari...