13.7 C
Vranje
sreda, 5 oktobra, 2022
NaslovnaRelax kutakITPet najbolјih kratkoročnih investicija

Pet najbolјih kratkoročnih investicija

Trenutno je tržište binarnih valuta na vrhuncu, a u nekom trenutku u budućnosti će se neizbežno smanjiti investiranje. Iako je ulaganje dugoročno, možda imate kratkoročne cilјeve koji zahtevaju kratkoročna ulaganja.

Ako ste mladi investitor i ne želite da vidite trenutni pad u svom portfoliјu, sada je pravo vreme da razmislite o mogućnostima kratkoročnog ulaganja. Kratkoročne investicije obično ne vide rast dugoročnih investicija, ali to je zato što su dizajnirane imajući na umu sigurnost i kratko vreme.

Međutim, milenijalci iskreno nisu iskusili produženi „bear market“ ili  ravno tržište. Dok je velika recesija bila teška, milenijalci su videli da njihova neto vrednost raste. Međutim, u periodima neizvesnosti, može imati smisla ulagati u kratkoročna ulaganja. Takođe, za milenijalce koji možda gledaju na životne događaje u bliskoj budućnosti (kao što su kupovina kuće ili beba), kratkoročne investicije za koje je mnogo manje verovatno da će izgubiti vrednost mogle bi imati mnogo smisla.

Ako ste mladi investitor koji traži mesto da „sakrije“ nešto novca kratkoročno, evo pet najbolјih načina da to uradite.

 1. Čekovni i štedni računi na mreži

Čekovni i štedni računi na mreži su jedno od najbolјih kratkoročnih investicija iz nekoliko razloga:

 • Imaju veće kamatne stope od tradicionalnih računa
 • Možete pristupiti svom novcu u bilo kom trenutku i ne morate da brinete da ćete zbog toga izgubiti vrednost.

Međutim, da biste dobili najbolјe stope sa onlajn čekovnog i štednog računa, obično morate da uradite jednu od sledećih stvari

 • Uplatite određeni iznos na račun (recimo minimum 10.000 USD)
 • Prijavite se za direktan depozit na račun
 • Koristite svoju debitnu karticu za određeni broj transakcija svakog meseca

Ako ćete svejedno obavlјati te vrste transakcija, registracija za jedan od ovih naloga može imati mnogo smisla. A da bi ovi računi bili još privlačniji, kamatne stope su porasle poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do povećanja prinosa.

 1. Računi tržišta novca

Računi tržišta novca su veoma slični računima za štednju na mreži, sa jednim izuzetkom. Računi na tržištu novca obično nisu osigurani od strane FDIC-a. Kao rezultat toga, zapravo možete zaraditi malo višu kamatnu stopu na računu u odnosu na tipičan štedni račun.

Računi na tržištu novca obično imaju minimum računa koje morate uzeti u obzir, posebno ako želite da zaradite po najbolјoj stopi.

 1. Opcije

Opcije su podelјene na „pozovi“ i „stavi“. I, sada kada znate šta su opcije i kako se razlikuju od budućnosti, hajde da upoznamo osnove call i put opcija i pokušamo da razumemo njihov tok procesa. U suštini, znate da postoje opcije poziva i opcije za prodaju. Možete kupiti jedan od svakog i pokušati da minimalizujete svoje gubitke ako niste sigurni kuda ide tržište u bliskoj budućnosti. Ili, ako imate prilično sigurnu pretpostavku o budućim tržišnim trendovima, možete kupiti „call“ opciju ili „put“ opciju, u zavisnosti od kretanja na tržištu.

Postoje dodatne napredne tehnike trgovanja gde je ugovorni rok znatno kraći nego kod konvencionalnog trgovanja opcijama, kao što je trgovanje binarnim opcijama. Ovaj vodič za binarne opcije će vam pomoći da bolјe razumete ovu naprednu strategiju ulaganja.

 1. Depozitni sertifikati (CD-ovi)

Potvrde o depozitima (CD) su sledeće najbolјe mesto gde možete sakriti novac kao kratkoročnu investiciju. CD-ovi su bankarski proizvodi koji od vas zahtevaju da novac držite na računu tokom navedenog roka – od 90 dana do 5 godina. U zamenu za zaklјučavanje vašeg novca za to vreme, banka će vam platiti višu kamatu nego što biste inače primili na štedni račun.

Odlična stvar u vezi sa CD-ovima je što su oni takođe FDIC osigurani do trenutnog limita od 250.000 dolara. Ako želite da budete fensi i imate više od 250.000 dolara, možete se prijaviti i za CDARS, koji vam omogućava da uštedite milione na CD-ovima i da ih osigurate.

 1. Sredstva kratkoročnih obveznica

Udalјavajući se od bankarskih proizvoda ka investicionim proizvodima, još jedna oblast koju možete razmotriti je ulaganje u kratkoročne obveznice. To su obveznice koje imaju rok dospeća kraći od jedne godine, što ih čini manje podložnim povećanju kamatnih stopa i događajima na berzi. To ne znači da neće izgubiti vrednost, ali obično se kreću manje u ceni od obveznica sa dužim rokom dospeća. Postoje tri klјučne kategorije za obveznice:

 1. Obveznice vlade SAD
 2. Korporativne obveznice
 3. Municipalne obveznice

Kod državnih obveznica, vašu otplatu podržava vlada SAD, tako da je vaš rizik minimalan. Međutim, kod korporativnih i opštinskih obveznica, obveznice su podržane od strane lokalnih gradova i kompanija, što je značajno povećalo rizik.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević