13.8 C
Vranje
utorak, 24 maja, 2022
NaslovnaRelax kutakITPojava kućnih računara dovela do besplatnog znanja

Pojava kućnih računara dovela do besplatnog znanja

Sa pojavom kućnih računara sredinom 80-ih godina prošlog veka, radikalno se promenio i način na koji saznajemo nove infomacije, učimo i komuniciramo. Škole i univerziteti širom sveta su sasvim sigurno najviše profitirali od sveprisutnosti računara i Interneta. A da li ste znali da i sami, kod kuće, možete da imate pristup desetinama hiljada knjiga i enciklopedija?

Svakako najpoznatija onlajn enciklopedija je Wikipedija. Wikipedija je projekat koji se nezavisno uređuje na volonterskoj bazi, a ima izdanja na mnogim jezicima, pa i na srpskom. Iza ove enciklopedije stoji Wikimedia Fondacija, a pored klasičnih enciklopedijskih članaka, sadrži ogromnu bazu fotografija , audio zapisa i video snimaka na najrazličitije moguće teme.

Još jedna odlična encikopedija je i Britannica.com . Ovo je jedno od izdanja čuvene Enciklopedija Britanika,a sadrži stotine hiljada članaka i referenci na skoro svaki pojam koji bi mogao da vas interesuje.

Za ljubitelje svemira i astronomije,ali i nauke generalno, nezaobilazna stranica je Nasa.gov. Zvanična prezentacija NASE poseduje neverovatnu kolilčinu informacija, videa i forografija o svemiru, planetama, Zemlji i njenim ekosistemima. Ovde možete naći i  originalne fotografije sa Meseca, fotografije nastale u svemiru, itd.

IMDB.com je stranica za sve ljubitelje sedme umetnosti, TV – a i generalno svega što ima veze sa filmom i glumom. Zanimljivo je da su ovde do detalja zastupljeni i filmovi sa Ex-YU prostora, sa biografijama glumaca, zanimljivostima sa snimanja, itd.

Za kraj vam predlažemo da obavezno posetite i Archive.org – Internet arhivu. Ovde možete naći ogroman broj knjiga u elektronskom formatu, filmova, softvera, muzike. Archive je verovatmno najveća baza podataka na Internetu – skoro je dva puta veća  i od same Wikipedije.

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...