13.7 C
Vranje
petak, 7 oktobra, 2022
NaslovnaRelax kutakITPrivatnost vredi samo 20 dolara?

Privatnost vredi samo 20 dolara?

U nizu skandala velikih tehnoloških kompanija, koji su postali toliko česti da već postoje i analitičari koji ih prate, ove nedelje je u fokusu Facebook. Ponovo.

Naime, IT istraživači su došli do aplikacije nazvane „Facebook Research“ (Fejsbuk istraživanje) koja je interno korišćena u kompaniji. To ne bi bilo čudno, da određenim korisnicima ove aplikacije, starosti od 15 do 35 godina nije plaćano od 20 do 50 dolara mesečno, obično u vidu nagradnog vaučera za kupovinu u onlajn prodavnici Amazon.

Korisnici su zauzvrat morali da se slože da ova aplikacija prati apsolutno sve njihove onlajn navike i te podatke šalje samoj kompaniji. Facebook kaže da je ova  aplikacija korišćena na vrlom malom području i od strane malog broja korisnika, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluge.

Mnogi IT stručnjaci i borci za ljudska prava se pitaju da li i drugi tehnološki divovi imaju slične (polu)tajne aplikacije i programe, i na koji način (i u kojoj meri) se zapravo prikupljaju informacije korisnika, u velikom broju slučajeva i bez njihovog znanja.

Ovo je još jedan u nizu skandala za Facebook. Podsetimo se prošlogodišnjeg velikog skandala kada je otkriveno da kompanija Cambridge Analytica prikuplja podatke korisnika na neautorizovan način. Cambridge Analytica je ubrzo ugašena, a akcije Facebooka su pale za 12% na berzama.

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Mladić iz Vranja oduzeo sebi život

IN MEMORIAM: Zoran Ljubisavljević