Saudijska Arabija ima „državnu agenciju“ za onlajn komentare

51
Facebook ko ti gleda profil

Fejsbuk je pre par dana ukinuo 400 naloga vezanih za Saudijsku Arabiju, kao i Zemlje zaliva. Većina ovih naloga je bila propagandnog karaktera, veličajući Kraljevsku porodicu, kao i akcije Saudijske vojske protiv snaga u Jemenu.

Kako prenosi Wired, ispostavilo se da su ovim nalozima rukovodile dve državne službe Saudijaca, kao i nekoliko marketing agencija iz Jordana i UAE. Sa ovih naloga je postovano i više od 12 hiljada komentara nedeljno, u kojima su se mahom napadali kritičari rata u Jemenu, borci za ljudska prava, ali i novinari koji su istraživali ubistvo Kamala Kašogija, novinara Vašington Posta.

Pre šest meseci Fejsbuk je ugasio i 30 naloga u Izraelu, koje je otvoreno vodilo Izraelsko ministarstvo, a na kojima su vređani pripadnici opozicije, Palestinski aktivisti, kao i političari iz Irana i Egipta Fejsbuk je postao platforma za promociju desničarskih organizacija, ali i obračun stranaka i političara širom sveta.

Protesti u Hong Kongu, koji su još uvek u toku, svoju masovnost duguju upravo društvenim mrežama, ponajviše WeChat-u i Weibo, a koristi se i aplikacija za sigurno dopisivanje Telegram.

Ivan Trajković