Surface – novi Microsoft računari

748

Microsoft je decenijama jedna od vodećih IT kompanija. Više od 90% računara u svetu koristi njihov Windows operativni sistem u nekoj od njegovih verzija.

Pre nekoliko godina Microsoft je počeo da proizvodi i sopstvene računare nazvane Surface. Surface su kombinacija tableta i laptopa, a za ovu godinu su predstavili i novi Surface Laptop 2.

Surface laptop 2 ima ekran osetljiv na dodir od 13.5 inča, koristi Intel Core i5 ili i7 procesore i 8 GB RAM memorije. Poseduje i USB 3.0 port, mini Displayport za povezivanje monitora, kao i Surface connector za povezivanje raznih dodataka.

Microsoft Surface

Za grafiku je zadužen Intelov UHD 620 čip. Ekran podržava i PixelSense tehnologiju, i prepoznaje do deset tačaka prilikom dodira. Ima i dosta veliku rezoluciju za računar ove veličine od 2,256×1,504 piksela. Tu je i SSD hard disk od 256 gigabajta.

Surface laptop je veoma zanimljiv uređaj jer spaja sve ono najbolje kod tableta i klasičnog laptop računara. U ovoj kategoriji ultralakih računara godinama je bio dominantan Macbook kompanije Apple, kao i njihov iPad Pro tablet. Još jedan interesnatan uređaj u ovoj klasi je i Dell XPS 13, koji je i jedan od glavnih konkurenata Surfaceu.

IT svet vrtoglavo grabi napred, te je zaista neverovatno koliko računarske snage danas može biti spakovano u malo i tanko kućište računara kao što je Surface Laptop.

Ivan Trajković

Prethodni tekstALKATRAZ: Žandarmerija maltretirala nedužne ljude
Sledeći tekstUmetničko veče Slađane Nedeljković u Vlasotincu
Ivan Trajković
Novinar. Kolumnista. IT expert & edukator. Demokrata. PR & Public relations. Media consultant.