2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakITTehnologija koja menja svet

Tehnologija koja menja svet

Svaki novi model pametnog telefona, nudi korisnicima neke interesantne mogućnosti. O tehnologiji, koja po svemu sudeći menja svet za VOM piše IT stručnjak Ivan Trajković.

Kompanija HTC je najavila svoj novi pametni telefon pod imenom Exodus. Ono što je zanimljivo kod ovog novog smartfona iz HTC-a je da će podržavati Blockchain tehnologiju.

Blockchain je decentralizovana tehnologija za virtuelne valute, koju mnogi vide kao budućnost bankarstva, pa i samnog Interneta. Mnoge svetske banke već koriste ovu tehnologiju, jer pruža mnogo veću sgurnost od klasičnih Internet protokola, a takođe je kompatibilna sa digitalnim valutama kao što je Bitcoin.

HTC-ov telefon će imati i tzv. „secure wallet“ – digitalni novčanik u kojem ćete moći da nosite sve svoje Bitcoine, platne kartice i bankovne račune, i plaćati robu i usluge kroz aplikaciju na telefonu.

Takođe, Exodus telefon će imati i hardversku enkripciju, tj. čip koji će služiti za sigurna plaćanja i transakcije.

Pored Bitcoina, Exodus će podržavati i tehnologije Ethereum kao i Lightning Networking, što će mu omogućiti siguran uspeh kod korporativnih korisnika i velikih banaka.

HTC Exodus je najava budućnosti Apple već ima na svoj Pay sistem za plaćanja na iOS uređajima, iPhoneu i Padu, a za očekivati je da će u bliskoj budućnosti svaki novi pametni telefon biti i vaš novčanik !

Google je već godinama globalni lider na polju pametnih mobilnih telefona, pretraživača i OSa za slabije računare – Chrome OS, a sada Google ulazi i na teritoriju sinteze glasa. Text-to-speech ili govor iz teksta je opcija koja se na zapadu vrlo često koristi, naročito u biznis okruženju. Sada Google predstavlja novi veštački glas koji se zapravo generiše u Cloudu tj. oblaku.

Google je pre par godina kupio WaveNet tehnologiju, britanske kompanije DeepMind. Ova tehnologija omogućava da računar generiše potpuno prirodan glas, a možete birati uzrast, boju glasa pa čak i način na koji se akcentuju neke reči.

Ova tehnologija će dobiti na značaju u narednim godinama u robotici i u tzv. pametnim zvučnicima.

Google već par godina prebacuje većinu svojih opcija u Oblak/cloud, pa tako Mail, Office aplikacije kao i SnapSeed, veoma popularna aplikacija za obradu fotografija, već duže vreme rade iz oblaka.

Nešto slično radi i Apple sa svojim Siri AI robotom, ali sada Google preuzima inicijativu, a cilj je, naravno, potpuna integracije Google servisa sa AI veštačkom inteligencijom i Cloud uslugama.

Oni koji su imali prilike da čuju WaveNet AI glas iz računara kažu da je u 99% slučajeva nemoguće razlikovati kompjuterski i stvaran glas. U kakvom vremenu živimo!

Ivan Trajković

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana