NaslovnaRelax kutakITVaš laptop vas prisluškuje?

Vaš laptop vas prisluškuje?

Današnji računari – desktop, laptop i razne među varijante – mogu da obavljaju niz poslova i zadataka u isto vreme. Takođe, gotovo svaki novi laptop ima ugrađenu kameru i mikrofon, a većina današnjih računara je takođe stalno povezana na internet.

Pre par godina je na Internetu veliki hit bila fotografija Marka Zukerberga, osnivača i direktora Fejsbuka, na kome se vidi njegov lični laptop i – kamera prelepljena parčem selotejpa. Mnogi korisnici interneta su se sa pravom pitali – ako se on ne oseća bezbedno, šta ostaje za „obične“ ljude?

Godinama kolaju „proverene“ priče u medijima kako vas mogu snimati preko vaše web kamere, pa čak i kamera na telefonu i tabletu – 24 sata dnevno! Neki od novih modela laptopa čak imaju i plastični poklopac za veb kameru kada se ne koristi. Dakle – da li je sve ovo moguće?

Odgovor je – i da i ne! Postoji veliki broj računarskih virusa koji mogu da aktiviraju kameru i mikrofon, preuzmu kontrolu na mišem, itd. Zato bi trebali da imate dobar anti-virus softver, da izbegavate posećivanje sumnjivih internet stranica, i da obratite pažnju kakve fajlove preuzimate sa mreže.

Takođe, većina veb kamera ima neku vrstu signalnog svetla koje je uključeno kada je kamera aktivna, a aktivnost veb kamere se vidi u softveru koji je koristi ili samom operativnom sistemu.

Ako ste (i dalje) paranoični, ne bi bilo loše da razmislite o Linux operativnom sistemu. Besplatan je i vrlo siguran, a Linux Ubuntu i Linux Mint su odlično rešenje.
Na kraju, ako vam ništa od ovoga ne pomogne – ipak vi prelepite tu kameru!

Ivan Trajković

Buy Me A Coffee

Popularno

PČINJSKI OKRUG: 15 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju od 247 juče obrađenih uzoraka iz Pčinjskog okruga, ukupno je  kod 15 osoba potvrđen...