14.3 C
Vranje
subota, 24 septembra, 2022
NaslovnaRelax kutakMađioničar Jovan je vranjski Koperfild

Mađioničar Jovan je vranjski Koperfild

Jovan Banjac ima tek 13 godina, ali broj savladanih trikova čini ga omiljenim u društvu, a o njemu se već govori kao o vranjskom Koperfildu.

Skroman i simpatičan učenik sedmog razreda škole Vuk Karadžić kaže da mu školske obaveze ne predstavljaju problem, ali da je pravo uživanje savladavati nove trikove. Vežba u nekim slučajevima traje i mesecima, a nesebično mu pomažu i stariji mađioničari sa kojima je u kontaktu preko interneta.

Jovan BanjacPrvi trik je naučio sa deset godina, a onda su se veštine nizale, a broj rekvizita povećavao.

Moj stric Marko mi je pokazao prvi trik sa kartama kada sam imao sedam godina. Bilo mi je zanimljivo i brzo sam ga savladao, ali ipak pravo interesovanje za magiju je nastalo par godina kasnije – započinje priču Marko.

On kaže da se u početku oslanjao na informacije prikupljene na internetu, ali je kasnije najbolje savete dobio od starijih „kolega“ mađioničara koji sa njim nesebično dele tajne magije.

Dečačka soba je puna rekvizita koje Jovan dobija od roditelja i strica, mada kako kaže često uspeva da od novca koji dobija za užinu uštedi za po koji novi rekvizit.

Do sada imam preko 50 rekvizita i ne mogu da izdvojim neki koji je najvažniji. Svaki ima svoju ulogu i svaki predstavlja izazov – kaže Jovan koji svoj rad prezentuje putem Instagrama i Youtube kanala, gde dobija komentare pune divljenja.

Imao je oko 15 javnih nastupa, u školi, na rođendanima i drugim okupljanjima. Uvek svojim trikovima i šarmom oduševi publiku tako da se priča o Jovanu mađioničaru brzo širi. On kaže da mu laska što ga već prepoznaju, ali da je ispred njega još puno rada.

Prva publika su roditelji i mlađa braća, zatim i školski drugovi kojima otkrije po neku tajnu oko jednostavnijih trikova. Mnogo mu znači podrška roditelja ali i školskih drugova i nastavnika, posebno razrednog starešine Dejana Stanisavljevića.

Rado izvodim drugovima trikove, mada neretko i nastavnicima. Volim da drugarice iznenadim magičnim cvetom – kaže Jovan i dodaje da sa nestrpljenjem isčekuje 7. beogradski Festival magije koji se održava u aprilu.

Jovan je savladao više stotina trikova. Neke poput levitacije stola ili „probadanja nožem“ je vežbao mesecima.

Njegovi roditelji Marina i Mirko su ponosni na njega i podržavaju njegov trud. Kažu da su prepoznali neverovatnu ljubav i uživanje, tako da mu pomažu u svakom pogledu.

Jovan BanjacZanimljivo je da se osim uvežbavanja trikova Jovan posebno posvećuje scenskom nastupu. Pažljivo bira šta će obući, a jako mu je važan i kontak sa publikom.

Najmlađi su najzanimljivija publika, kod njih nema sumnjičavosti, već samo iskreno oduševljenje – smatra Jovan.

Kaže da od nastupa na dečjim rođendanima uspe i da zaradi za skromni džeparac, s obzirom da je najveći honorar koji je zaradio iznosio 5 000 dinara.

Iako ga starija publika poistovećuje sa čuvenim Dejvidom Koperfildom, njegovi uzori su domaći poslanici magije, poput Piksija i Zeke ili Živote Paunića.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

U subotu 10.septembra, od 21 sat u sali Omladinskog kulturnog centra (OKCE) u Vranju, biće održan rock festival ,,Downhill", koji organizuju Grad Vranje i...

Mladić iz Vranja uboden nožem u lokalnom kafiću

U sredu Dan žalosti u Vladičinom Hanu