2.9 C
Vranje
subota, 3 decembra, 2022
NaslovnaRelax kutakU pripremi Izviđački kuvar

U pripremi Izviđački kuvar

Iskustvo u višegodišnjoj organizaciji izviđačkih kampova i pripremi hrane za mlade izviđače, rezultiraće jednim neobičnim, ali praktičnim izdanjem, jer se u “Trening centru Kocevski”, trenutno “krčka” Izviđački kuvar.

U njemu će biti oko 50 recepata za različite vrste jela, salati, testenina, slatkiša, užine…. Uz najveći broj recepata biće priložena i fotografija uz kratku priču o tome kako i gde je pripremlјeno jelo.

Danica Kocevska koja radi na pripremi kuvara, ali koja je i godinama pripremala hranu za izviđače, kaže da je tokom boravka u prirodi veoma važno zadovolјiti potrebe mladog organizma za unosom adekvatnih namirnica koje će podržati veći fizički napor. Ona je u pripremi hrane i sastavljanju jelovnika jako vodila računa o tome, ali i o brojnim drugim detaljima. Nije koristila nikakve priručnike, ali smatra da bi njeno iskustvo moglo pomoći drugima.

Ideja je proistekla nakon višegodišnje organizacije izviđačkih kampova. U sezoni  od aprila do septembra uglavnom organizujemo 3 ili 4 kampa. Obzirom da se radi o različitom vremenskom periodu i različitim destinacijama, prilagođavali SMO ishranu, PRE svega potrebama učesnika a i sezonskoj ponudi namirnica. Zbog toga smo rešili da sve  to obradimo i objavimo kao štampano izdanje, da bi nama, a i drugima koji organizuju slične aktivnosti moglo biti od koristi  – kaže Kocevska.

Ona precizira da je za svaki kamp sačinjavan poseban jelovnik, na bazi tri obroka i užine, tako da su prikupili do sada, nakon 13 godina intenzivnog organizovanja kampova, veliki broj recepata u proporcijama pripreme namirnica za različit broj učesnika uz preporuke za način pripreme.

Preporuke ZA kombinaciju namirnica dobijali SMO od stručnjaka: diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i lekara, kako bi se energetska vrednost unetih namirnica POVOLЈNO odrazila na celokupni metabolizam  I planirane aktivnosti. Što se izbora jelovnika tiče, zadovolјstvo i prazni TANJIRI, „repetaši“ i njihovi komentari su nam povratna informacija da smo na dobrom putu. KOLIKO su zadovolјni govori i to da su svoju “kuvaricu Dacu stavili” i u izviđačku pesmu – priča Kocevska.

Originalnost Izviđačkog kuvara ogledaće se i uputstvu za samostalnu pripremu hrane od strane učesnika, jer to i jeste jedna od važnih izviđačkih aktivnosti. U kuvaru će se naći i komentari učesnika iz Srbije, Francuske, Grčke, Španije, Japana…

Jedan deo kuvara će se odnositi na preporuke za bezbedno čuvanje namirnica u prirodnim uslovima, bez frižidera (ili UZ korišćenje frižidera), kao i na obezbeđivanju optimalnih higijenskih uslova za pripremu hrane i održavanje kolektivnog pribora za jelo. Specifičnost je i u tome što će način pripreme namirnica biti objašnjen uz korišćenje nekih finih “prečica” koje inače ne koristimo U svakodnevnoj kuhinji, prevazilaženje situacija kada nemate rernu, a želite đuveč, musaku ili domaći hleb… ulupati jaja bez miksera ili vilјuške…pravite roštilј od povrća, NAUČITE učesnike da jedu i ono što nisu (najčešće luk, kuvano jelo, patlidžan, kačamak sa slaninom… – kaže Kocevska.

Izdavač Izviđačkog kuvara je Trening centar KOCEVSKI iz Novog Sada, koji i inače radi logistiku izviđačkoj priči da se približi obrazovnom sistemu ponudi što većem broju dece i mladih uz koncept učenja svuda i na svakom mestu.  Očekuje se da će ovaj neobični kuvar ugledati svetlost dana januara 2019.godine.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

ANDRA JOVANOVIĆ: Bioskop si je bioskop, pozorište je pozorište

Bioskop u Vranju prošao je kroz bogatu istoriju dugu skoro 110 godina. O nekim prošlim vremenima i istoriji bioskopa, razgovarali smo sa poslednjim direktorom...

PONOVO RADI BIOSKOP: Dva filma na repertoaru

Oduzeta veća količina rezanog duvana