24.9 C
Vranje
subota, 1 oktobra, 2022
NaslovnaVestiCOVID -19COVID PRESEK: Preševo rekorder po broju dana bez novoobolelih

COVID PRESEK: Preševo rekorder po broju dana bez novoobolelih

U prethodna 24 časa 05.12.2021.god. testirano je 156 osoba, a kod 28 registrovan je pozitivan nalaz, u procentima 18% pozitivnih od ukupnog broja testiranih, saopštio je vranjski Zavod za javno zdravlje. Tri opštine u Pčinjskom okrugu nemaju ni jednog  obolelog. Od 28 obolelih čak 18 je iz Vranja, 4 iz Vladičinog Hana i po 3 iz Surdulice i Bosilegrada.

Opština Preševo već petnaestak dana ne beleži ni jedan slučaj novoobolelih od koronavirusa, a mesec dana unazad brojke su u stalnom padu. Do pre par meseci ova opština je bila najveće žarište na jugu Srbije, ali ispostavilo sudeći prema rečima epidemiologa  dr Slađana Stankovića da je vakcinacija odigrala klјučnu ulogu, jer nije primećena veća disciplina i poštovanje epidemiološških mera nego u drugim delovima zemlјe.

U avgustu ove godine u opštini je zabeleženo čak 475 novih slučajeva, nekada i po 30 na dnevnom nivou što je za jednu malu sredinu i te kako zabrinjavajuća brojka. Definitivno je bilo najviše obolelih u okrugu u ovoj opštini. U tom trenutku je bilo vakcinisano 47 procenata stanovništva – kaže dr Stanković.

Tadašnja „katastrofalna“ epidemiološa situacija se opravdavala dolaskom velikog broja gasterbajtera, zatim održavanja masovnih svadbi i drugih vrsta veselјa. Već u septembru, kada vakcinacija postaje neka vrsta uslova za putovanja, ali i zbog velikog broja preminulih i obolelih u opštini rapidno raste broj vakcinsanih. U oktobru ova opšština beleži ukupno 41 novi slučaj, a paralelno sa porastom broja vakcinisanih smanjuje se i broj obolelih.

Najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlјe pokazuju da je u Preševu vakcinisano čak 78 posto stanovništva, što ovu opštinu svrtsava u ovom pogledu jednom od najbolјih u Srbiji. U novembru je registrovano svega 16 novih slučajeva.

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Popularno

Najzanimljiviji svadbeni običaji u Srbiji

Venčanje dvoje ljudi prema tradicionalnom shvatanju predstavlja ovekovečenje iskonske ljubavi, a brak se smatra jednom od Svetih Tajni. Skladno tome, na našem području su...

Rock festival ,,Downhill“ u Vranju

Tijani iz Vranja je potrebna naša pomoć

Miholjski susreti sela u Katunu