18.8 C
Vranje
petak, 20 maja, 2022
NaslovnaVestiCOVID -19DANICA KOCEVSKA: Volim život jer je moj i imam pravo da mu...

DANICA KOCEVSKA: Volim život jer je moj i imam pravo da mu se radujem

Društvo onkoloških pacijenata u Vranju, iako je nedavno osnovano, već je okupilo brojne članove, a njihova stranica na Facebook – u postala je izuzetno dobro praćena. Brojne priče onkoloških pacijenata izazvale su buru emocija, ali priča učiteljice Danice Kocevske koja je velliki deo svog radnog veka provela u Vranju, a zatim karijetru nastavila u Novom Sadu, je ispovest koja dira, motiviše i opominje.

Ispovest sa stranice Društva onkoloških pacijenata prenosimo u celini:

Tog oktobra 2019. dobila sam opomenu od života. Najpre sam rešila sama sa sobom, a zatim za borbeni let pripremila krila – naše sinove i supruga. Nazdravila sam i saopštila mojim momcima da borba počinje, sestrama i rodbini rekla da neće biti suza, sažaljenja ni brige, već podrška, vera, optimizam i totalni obrt u načinu života. Oprostila sam svima koji su mi naneli bol, okrenula se i neprijatelju rekla da ga izazivam na dvoboj. Lekari su dali svoje oružje: poštedna operacija leve dojke (majstorstvo dr Selakovića), 8 hemioterapija, 19 zračnih i 17 terapija herceptina. Osmeh, ljubav, vera, pesma i šetnja su bile naše oružje. Najpre jedan krug oko zgrade, zatim dva…pa kvart, a onda kilometri po Fruškoj gori i pored Dunava. Miloš me je vodio vikendom u šetnje, Filip vozio na terapije i strpljivo satima čekao, Jovan završavao sve administrativne poslove kod lekara, komisije i škole i proveo me kroz sve dvorce u Vojvodini. Arči i Tara, naši psi, grejali su utrnule noge i milovali dušu.
Um sam okupirala radom: međunarodni projekat, izdavanje udžbenika, snimanje časova za RTS, gostovanje na televiziji, pisanje novog projekta… Pravo sa radio terapije Filip me je vozio na obuku koju sam držala u okviru projekta. Funkcionisala sam kao i pre. Terapijske nuspojave prevazilazila sam uz preporuku dr Ivanova koji i dan danas planira moju ishranu i fitoterapiju. Problem sa cistama na dojci otkrio je dr Kitić, proveravao dr Antić još 2007. u Vranju. Nakon prelaska u Novi Sad ulazim u skrining program i svake godine redovno idem na mamografiju. To je doprinelo blagovremenom otkriću kancera. Na IO Vojvodine u Sremskoj Kamenici uz divne lekare i medicinsko osoblje dobila sam dodatnu snaga. Tu sve funkcioniše. Ono što me je razočaralo jesu administrativni postupci i činjenica da sam za državu samo broj, radnica na bolovanju čije lečenje i oporavak traju dugo i to, da zlo bude veće, tokom pandemije, ali se birokratski aparat mora zadovoljiti mesečnim izveštajima, potvrdama i papirologijom kojoj nema kraja. Evo me danas opet u učionici sa mojim učenicima – izborila sam povratak na posao. Vikendom sa Jovanom pešačim i trčim u prirodi u proseku 8 – 12 km, obilazimo lepa mesta, pevam, radim ono u čemu uživam i ne pitam se ZAŠTO? U porodici sa očeve strane muškarci umiru od raka, žene nikada. Verujem da ću ostati jedina koja je imala ovaj problem po ženskoj liniji. I da, nisam nosila periku. I tada, kao i sada bila sam i ostajem svoja. Snažna, rešena, uporna i nasmejana. Volim život jer je moj i imam pravo da mu se radujem. Recepta nema, ja sam svoj modelovala, a vi?
P.S. Fotografisao me stariji sin Miloš. Čuvam je da ne zaboravim da volim sebe

Buy Me A Coffee

Popularno

Zapalio se automobil na parkingu kod Doma zdravlja

Na parkingu kod Doma zdravlja zapalio se automobil. Ekipe vatrogasaca su brzo stigle na lice mesta i sprečile širenje požara. Za sada nema informacija o...