14.9 C
Vranje
nedelja, 26 juna, 2022
NaslovnaVestiCOVID -19Digitalni zeleni sertifikat i za građane Severne Makedonije

Digitalni zeleni sertifikat i za građane Severne Makedonije

Od početka imunizacije zaključno sa 24.aprilom ove godine u Vranju je dato ukupno 119.401 doza svih vakcina, od čega je prvu dozu vakcine primilo 14.234 građana  Republike Severne Makedonije, dve doze 12.361 i tri doze 398. Oni su dobijali do sada potvrde o vakcinaciji, a sada mogu dobijati i elektronske takozvane zelene sertifikate.

S obzirom na to da su građani Republike Severne Makedonije u poslednje vreme zainteresovani da pored potvrde o vakcinaciji koju dobijaju prilikom same vakcinacije kod nas, pribave i EU Digitalni zeleni sertifikat dostupan na portalu eUprava Republike Srbije, oni to mogu da urade sami – kaže Beba Kanački iz Zdravstvenog centra i dodaje da se stalno javljaju građani susedne države koji žele ovaj dokument.

EU Digitalni zeleni sertifikat, dobija se vrlo jednostavno uz laku proceduru. Svako od građana iz Republike Severne Makedonije, može sam to da pribavi za sebe. Najpre je potrebno da se na platformi: eID.gov.rs. registruje svojim nalogom u delu za strane državljane, a potom da se uloguje tim nalogom na portal eUprava i kao eGrađanin da pokrene uslugu za izdavanje EU DZS. (Ukoliko građanin Republike Severne Makedonije poseduje važeća srpska dokumenta registaraciju može da uradi kao i svi građani Republike Srbije na portalu eUprava i da potom pokrene uslugu izdavanja EU DZS.)

Na e mail adresu koju ostave kao svoje korisničko ime tokom registracije stiže im EU DZS za vakcine koje su primili u republici Srbiji, 5 do 10 minuta nakon realizovane procedure registarcije i pokretanja tražene usluge.

Buy Me A Coffee

Popularno

Jeleni iz Surdulice hitno potrebna pomoć dobrih ljudi

Jelena Vukojević je rođena 1985. godine  u Surdulici gde je do punlestva živela  u selu Leskova Bara. Udata je u Beogradu i majka dvoje...

Pionirke ŽFK Dinamo četiri dana u Beču