17.8 C
Vranje
četvrtak, 30 juna, 2022
NaslovnaVestiCOVID -19Najavljena intezivnija kontrola poštovanja epidemioloških mera

Najavljena intezivnija kontrola poštovanja epidemioloških mera

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid 19, najavljena je stroža kontrola poštovanja svih epidemioloških mera i preporuka republičkog i gradskog štaba za vanredne situacije.

Nadležne službe Gradske uprave u saradnji sa republičkim inspektorima, narednih dana intenziviraće kontrolu poštovanja mera koje su donete i na republičkom i na lokalnom nivou. Kaznena politika je opcija samo onda kada druge mere i preporuke ne naiđu na puno poštovanje i doslednu primenu. Zbog toga, pozivam sve naše sugrađane na poštovanje propisanih mera, jer nam je cilj da sprečimo dalje širenje koronavirusa, rekao je Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave.

Kontrolu poštovanja mera vršiće komunalna milicija i nadležne inspekcijske službe Gradske uprave, kao i republička sanitarna inspekcija. Tokom inspekcijskog nadzora, komunalni inspektor i komunalni milicionar imaju ovlašćenja da izdaju prekršajni nalog i da podnesu prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa zakonom. Takođe, u slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije, u pogledu okupljanja ljudi suprotno propisima, inspekcijski organi i komunalni milicionаr mogu usmeno, u skladu sa zakonom, da nalože da se isprazni objekat, odnosno prostor u kojem je došlo do kršenja propisanih mera, kao i da zabrane obavljanje delatnosti u objektu, odnosno prostoru, u određenom trajanju, dok nadležni organ ne preduzme predviđene mere. U zavisnosti od toga da li se radi o pravnom licu, preduzetniku ili odgovorom licu, ukoliko ti subjekti ne preduzmu aktivnosti radi primene mera lične zaštite od infekcije, kao i ako ne odrede odgovorno lice za neposrednu primenu tih mera, kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 300.000. dinara. Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije, usmerenih na zaštitu sopstvenog i tuđeg zdravlja i života u vreme trajanja epidemije.

Buy Me A Coffee

Popularno

NESTALA ŽENA IZ OKOLINE TRGOVIŠTA: Policija i tužilaštvo rade na slučaju,...

Mlađa žena (identitet poznat redakciji) nestala je 22. juna, napustivši svoj dom 22. juna, da bi njen suprug slučaj policiji prijavio 23. On je...