Naslovna Vesti COVID -19 Otvoreno pismo jednog pacijenta: SRAM VAS BILO!

Otvoreno pismo jednog pacijenta: SRAM VAS BILO!

Poslednjih dana našoj redakciji se javlja veliki broj Vranjanaca, nezadovoljnih tretmanom u medicinskim ustanovama koje su zadužene za trijažu i lečenje potencijalnih i kovid pacijenata. Jedan od njih je u otvorenom pismu napisao sopstvena iskustva. Pismo prenosimo u celini:

U Vranju se od petka do nedelјe, prijavilo ili je upućeno u Kovid ambulanti, preko 700 građana, sa lakšim ili težim simtomima, sličnim Korona virusu i/ili raznim drugim simtimima respiratornih organa. Na listi su svi uzrasti građana i socijalnog statusa. Najviše je mladih i radnika. Ima i vojnika, službenika, lekara, policajaca. Ma svi su tu igrom nesreće.

Ova lica u trijaži/dijagnostici pregledaju 2 lekara u prvoj i drugoj smeni. Prosečno, preko 100 pacijenata, po lekaru. Za svakog pacijenta se radi brzi/serološki test na korona virus, krvne analize, meri se saturacija i telesna temperatura. Na osnovu kliničke slike kod većeg broja primlјenih se radi i rengenski snimak pluća.

S obzirom na lјudske i tehničke kapacitete, u Kovid Ambulanti u ATD, kao prijemne za ceo Pčinjski region, od ulaska do završetka svih pregleda, odnosno procedura po čoveku, traje najmanje 6 sati. To je ono rizično vreme koje pacijenti sa i bez Korone, provedu  na nogama, svi bez socijalne distance, koju u toj gužvu nije moguće ni uspostaviti, a ni očekivati.

Nakon završetka pregleda u ovoj ustanovi, značajan deo pacijenata se upućuje na specijalistički pregled  Infektivnog odelјenja. Pacijenti iz Kovid ambulante ATD, uglavnom pešaka, sa svim jasnim i nejasnim simtomima dolaze na infektivno odelјenje gde kreće, opet procedura prijema, pregleda, hospitalizacije na odelјenju i/ili određivanja terapije. Znači jedan lekar specijalista na odelјenju, u smeni, pregleda sve one upućene. Oni koji su za stacionarnu hospitalizaciju upućuju se u Kovid bolnicu, dok sa lakšom kliničkom slikom, uz adekvatnu terapiju (koja se kupuje) puštaju se  kući. Sve ovo traje još oko 4-5 sati.

Znači od javlјanja u Kovid ambulanti do izlaska sa Infektivnog, pacijent provede prosečno 10 sati na nogama, sa raznim stanjima, bez hrane i vode.

Postavlјa se pitanje da li oni lekar i malo zdravstvenih radnika,  koji ulažu krajnje napore, mogu kvalitetno da pregledaju  100 i više pacijenata u svojoj smeni. I to ne bilo kakavih.

Povrh svega ZZJ Vranje je od petka obustavio uzimanje brisa za PCR test na Kovid 19. Znači onih oko 600 pacijenata sa kliničkom slikom, sličnom Koroni su prepušteni sami sebi bez saznanja jesu li inficirani korona virusom ili pak imaju neki respiratorni problem druge vrste. Na dostupne zelefonske brojeve, medijski proklamovane, niko se ne javlјa u ZZJ Vranje ceo vikend. Kada lično odeš u toj ustanovi možeš samo „vrata da polјubiš“, umesto da su oni, kao nadležni, uveli urgentna dežurstva i mobilnost.

Pitanje za Ministarstvo zdravlјa, za Štab za vanredne situacije Grada Vranje, ZZJ Vranje i Zdravstveni sistem Vranja: Zbog čega se ne povećaju lјudski, tehnički i materijalni kapaciteti ako preti pandemija Kovidom  celog grada? Ko se to igra životima bolesnih i onih koji to nisu? Zašto mučite one zdravstvene radnike, prirodom posla određene za ove pojave, koji i pored želјe ne mogu da postignu nemoguće? Gde su sva ona medicinska donirana sredstva? Gde su svi oni testovi? Gde su oni zdravstveni radnici primlјeni za vreme vanrednog stanja, koji trebaju u ispomoć? Gde je pravo pacijenta? Gde ste vi koji se krijete iza kamera  medija i lažete da je sve pod kontrolom?

SRAM VAS BILO.

Ime i prezime autora je poznato redakciji

Buy Me A Coffee

Popularno

Ana Ilić iz Vladičinog Hana dobitnica svetskog priznanja „crni biser“

Ana Ilić iz Vladičinog Hana diplomirani filozof, pesnikinja i kreativac koji pravi neverovatan spoj umetnosti i filozofije, koja nakon završenog fakulteta živi i radi...

Kovid pacijent preminuo ispred ambulante

Nebojša Stošić

IN MEMORIAM: Nebojša Stošić