Zoran Đorđević na sastanku Kriznog štaba u Vranju

166

Povodom novonastale situacije u Vranju, gde je evidentiran porast broja obolelih, ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je sastanku Kriznog štaba, gde je izneo preporuke za najbolјi način za sprečavanje širenja virusa.

Ministar Đorđević predstavio je sistem po kojem radi Krizni štab Vlade Srbije, kako bi i u Vranju sledili taj primer i tako na najbolјi način zaštitili svoje građane.

Kada je u pitanju situacija u Vranju, najbitnije je da se svi novi slučajevi potpuno izoluju, ali i da se intenziviraju nadzori sanitarnih inspektora u fabrikama u Vranju, s obzirom na to da su oni nadležni za kontrolu sprovođenja preventivnih mera – naveo je Đorđević.

Ministar je dodao i da će Inspekcija rada vršiti pojačane nadzore u ovom gradu, kako bi kontrolisala bezbednost i zdravlјe na radu, ali i poštovanje radničkih prava.

Đorđević je istakao da Zdravstveni krizni štab u Vranju o svim preduzetim merama, eventualnim poteškoćama, odnosno celokupnom razvoju situacije mora da obaveštava Krizni štab Vlade Srbije, kako bi zajedno uticali da se virus na što brži i bolјi način u potpunosti iskoreni iz ovog grada.

Krizni štab u Vranju danas je doneo odluku da niko na javnim mestima, u marketima, kafićima ne sme da se pojavi bez zaštitne maske i rukavica. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje.

Porast broja obolelih se u Vranju desio kada je korona ušla u dva privatna preduzeća, jedno za proizvodnju nameštaja drugo za proizvodnju obuće.

Novooboleli su uglavnom radnici, članovi njihovih porodica i kontakti. Od početka proglašenja epidemije na teritoriji grada do sada, zabeleženo je ukupno 162 slučajeva obolevanja od virusa COVID-19.