NaslovnaVestiDruštvoBolnica pod jednim krovom zaokružuje proces rekonstrukcije vranjskog zdravstvenog sistema

Bolnica pod jednim krovom zaokružuje proces rekonstrukcije vranjskog zdravstvenog sistema

Do kraja ove godine trebalo bi da budu završeni obimni građevisnski radovi koji su počeli oktobra  2020. godine na rekonstrukciji paviljnonskog dela Bolnice, i projekat „Bolnica pod jednim krovom trebalo bi da zaokruži proces rekonstrukcije vranjskog zdravstvenog sistema.

Dr Saša Đorđević direktor Zdravstvenog centra naglašava da se trenutno  rekonstruiše preko 10.000 kvadratnih metara, a izgradnja i nadogradnja novog prostora je površine 4.000 kvadratnih metara.

Zahvalјujući razumevanju resornog ministarstva i Vlade Srbije u poslednje četiri godine država je  uložila 22 miliona evra  u vranjsko zdravstvo. Samo za radove koji su u toku, rekonstrukciju i opremanje pavilјona Opšte bonice, koja će nakon završetka radova biti pod jednim krovom, država je obezbedila 16 miliona evra.

Nije zanemarlјiva ni podrška u smislu rešavanja nedostajućeg kadra i zapošlјavanja mladih lekara, kao i odobravanja brojnih specijalizacija. Pacijentima će na raspolaganju biti još jedan novi skener, najmodernija oprema …izuzetni uslovi za rad lekara i kompletnog medicinskog osoblјa, kao što je to u Novom hirurškom bloku – kaže Đorđević.

Paralelno sa građevinskim radovima odvija i opremanje buduće bolnice. Svetska banka nudi pomoć zdravstvenim ustanovama. Aplicirano je za još jedan skener i on je odobren. Taj skener biće u novom Hirurškom bloku u prostoru za radiološku dijagnostiku, po principu klјuč u ruke. Ministarstvo zdravlјa  doniralo je i ultrazvučni aparat vrednosti 6 miliona dinara, anasteziološki vrednosti 4 miliona dinara i dva nova sanitetska vozila.

Izgradnjom Novog hiruškog bloka i završetkom rekonstrukcje stare Bolnice, dobijamo „Bolnicu pod jednim krovom“, koju su medicinski radnici priželјkivali decenijama unazad i koja će pre svega omogućiti centralizaciju pružanja zdravstvenih usluga, dijagnostičkih postupaka i brže preusmeravanje pacijenata prema stacionarnom delu.  – smatra direktor Đorđević.

Bolnica pod jednim krovom je drugi veliki građevinski poduhvat koji unapređuje zdravtsvene usluge u okrugu. Podsećamo da je Vranje dobilo impozantan Hirurški blok. Izgradnja zgrade od šest spratova, koštala je 7,5 miliona evra, od čega je Ministarstvo zdravlјa obezbedilo 4,3 miliona evra, a Eevropska unija 3,2. Za opremanje bloka najsavremenijom medicinskom opremom koja podrazumeva i centralnu sterilizaciju, izdvojeno je dodatnih 1,5 miliona evra. Hirurški blok, ima oko 6.000 kvadrata, osam operacionih sala, 53 kreveta, centralnu intenzivnu negu sa 12 kreveta i potpunim monitoringom + 6 kreveta za buđenje ili oporavak, urgentnu medicinu sa 12 kreveta.

 

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači