Bratstvo manastira Prohor oglasilo se saopštenjem

271

Nakon što je pre par dana VOM objavio da je Bratstvo manastira Prohor Pčinjski napustilo najveću svetinju na jugu Srbije, oglasio se i manastir saopštenjem na zvaničnom sajtu. U saopštenju se navodi da je monah Justinijan, za koga se pretpostavljalo da će biti iguman,  „zamoljen“ da ode iz Eparhije zbog njegovog nepoštovanja reda.

Radi informisanja naših čitalaca, saopštenje prenosimo u celini:

Bratstvo manastira Svetoga Prohora Pčinjskog (koji broji 3 monaha i 4 iskušenika) na čelu sa Episkopom Vranjskim Gospodinom Pahomijem, koji vrši dužnost igumana ove svete obitelјi, na svom bratskom sastanku koji je održan 05.09.2019. godine, je odlučilo da monaha Justinijana zamoli da napusti manastir i Eparhiju Vranjsku, zbog njegovog trajnog nepoštovanja reda i poretka u Manastiru (Uredba Svetog Arhijerejskog sabora o unutrašnjem životu manastira iz 1964. godine).

Bratstvo manastira, koje pored služenja u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog održava i manastir Palјu kod Klisure opština Surdulica, iznenađeno je neutemelјenim pisanjem lista Kurir.

Iz manastira niko nije pobegao zbog insinuacija na ličnost Episkopa i igumana ove svete obitelјi, opisanih u tekstu ovoga dnevnog lista, već je monah Justinijan blago rečeno udalјen iz manastira, zbog gore navedene uredbe Svetog Arhijerejskog Sabora.

Obaveštavamo dobrožetelјe manastira Svetoga Prohora Pčinjskog da nije istina da je manastir napušten, već manastir živi po ustalјenom kanonskom poretku gde se vrše sva tipikom propisana bogosluženja i svakodnevno sveta Liturgija.