-10.1 C
Vranje
utorak, 25 januara, 2022
NaslovnaVestiDruštvoDAN GRADA: Priznanja medicinarima i počast oslobodiocima

DAN GRADA: Priznanja medicinarima i počast oslobodiocima

U Vranju je danas polaganjem venaca na spomeniku Čika Miti i dodelom najviših gradskih priznanja  svečano, uz poštovanje epidemioloških mera, 31. januar Dan grada.

Pre svečane sednice na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja položeni su venci ispred Spomenika oslobodiocima Vranja od Turaka 1878. godine i održan je komemorativni skup na kome je govorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

Mnogo je datuma koji određuju sudbinu jednog naroda, jednog grada. Naročito onih naroda i gradova koji su vekovima na raskršću puteva, između istoka i zapada. Takav je slučaj sa našim Vranjem.Oduvek na vetrometini istorije, Vranjanci su bili žrtve zavojevača koji nisu samo želeli da okupiraju deo teritorije, već da porobe kulturu, jezik, veru, da porobe dušu i identitet našeg bića.  Vranjanci su znali da iskažu zahvalnost svojim oslobodiocima. Niču spomenici svuda oko Vranja i u samom gradu, kao  simbol otpora i opstanka. Kao simbol hrabrosti i odlučnosti. Časti i obraza rekao je u svom govoru gradonačenik Vranja.

Kraj spomenika oslobodiocima Vranja, vence i cveće položili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske pukovnik Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanici Milan Ilić i Momir Stojiljković, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predsednik gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave Igor Živković sa saradnicima, predstavnici BIA, predstavnici SUBNOR Srbije, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova do 1918. i delegacija Udruženja srpskih veterana Vranja.

Parastos poginulim ratnicima služio je episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, koje se primetno oglušilo o poštovanje epidemioloških mera.

Na svečanoj sednici povodom Dana grada uručena su najveća gradska priznanja koja su ove godine pripala onima koji su u godini pandemije brinuli o zdravlju ljudi Priznanje 31. januar dobili su Zdravstveni centar, Zavod za javno zdravlje i Apotekarska ustanova.

Foto: M.Dimic

U ime dobitnika priznanja prisutnima se obratila dr Ljiljana Antić, direktorka Zdravstvenog centra.

Smogli smo snage i zajedno sa ostalim zdravstvenim strukurama: Zavodom za javno zdravlјe Vranje, Apotekom Vranje i gradskim Kriznim štabom sa gradonačelnikom na čelu, pod odlučnim vođstvom države, predsednika Aleksandra Vučića i Ministarstva zdravlјa Vlade Republike Srbije, napravili smo jedinstven podvig.Odlučno smo reagovali na bolest, uhvatili se u koštac sa ovom nepredvidivom pandemijom, odgovorili na sve izazove koje je vreme i aktuelna situacija postavila pred nas.Vakcinacija koja je u toku i koju realizujemo besprekorno, za nas, naše građane i zemlјu Srbiju je pogled u budućnost koji obećava povratak života u sve pore društva – rekla je dr Ljiljana Antić.

Ona je dodala da život mora da pobedi, te da su medicinari u to  odlučni od samog početka duge i neizvesne borbe u kojoj se nalazimo, već godinu dana.

Na svečanosti je prikazan promo film „Postojan grad”. U umetničkom delu programa nastupila je Ivana Tasić, vokalni solista.

Buy Me A Coffee

Popularno

IN MEMORIAM: Dr Dušan Spasić

Čuveni hirurg iz Surdulice dr Dušan Spasić, koji je živeo i radio u Beogradu  preminuo je u svojoj 64.godini života. Rođen je 28. januara...

IN MEMORIAM: Vladimir – Vlada Ranđelović