NaslovnaVestiDruštvoDAN GRADA: Priznanja, nagrade, zahvalnice i kotel

DAN GRADA: Priznanja, nagrade, zahvalnice i kotel

U pozorištu ,,Bora Stanković” održana je danas svečana akademija, kojoj je prisustvovao veliki broj zvanica iz javnog života Vranja, kao i delegacija gradova i opština sa kojima Vranje uspešno sarađuje, što je i bio vrhunaz obeležavanja 31. januara Dana grada.

U svom obraćanju zvanicama gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković podsetio je na istorijske činjenice i važnost današnjeg datuma.

31. januara 1878. odigrala se najvažnija bitka za oslobođenje Vranja od Turaka. Posle više od četiri veka dočekana je sloboda zahvaljujući našim hrabrim ratnicima, koji su je platili životima”, rekao je gradonačelnik.

Takođe, dodao je da je naš zadatak da  u slobodi razvijamo svoju zemlju i stvorimo što bolje uslove za generacije koje dolaze.

U ovu godinu zakoračili smo sa mnogim ambicioznim projektima. Komunalni program za 2022. godinu je još obimniji u odnosu na prethodne, vrednosti 706 miliona dinara. Neki od važnih projekata koji će biti realizovani tokom ove godine su izgradnja kanalizacione mreže na teritoriji grada Vranja u dužini od 142 km, proširenje deponije ,,Meteris”, završetak izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije, nastavak rekonstrukcije Zdravstvenog centra, izgradnja vrtića u naselju Raška, rekonstrukcija i energetska sanacija vrtića ,,Dečja radost”, izgradnja Trening centra u naselju Bunuševac, projekti Privatno-javnog partnerstva. Takođe, u toku su pripreme projektno-tehničke dokumentacije za projekte ,,Borin grad”, rekonstrukciju Sportske hale i izgradnju zatvorenog bazena, kao i za osnivanje obrazovno-naučnog centra izvrsnosti ,,Ćoška- Rista Stajić”, dodao je Milenković.

Gradonačelnik je  na svečanoj akademiji specijalno javno priznanje ,,31. januar“, uručio  profesoru doktoru Branislavu Tiodoroviću, epidemiologu u penziji i članu Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za kontrolu i suzbijanje epidemije Kovid 19. Najviša gradska priznanja dodeljena su načelnicima Službi za pneumoftiziologiju dr Sunčici Milošević, za infektivne bolesti dr Snežani Tasić, i za anesteziologiju sa reanimatologijom dr Nebojši Stošiću.

U kategoriji zaslužnih pojedinaca priznanja ,,31. januar” dodeljena su Branki Marković, profesorki srpskog jezika i književnosti, Draganu Mininčiću Cigi, izdavaču i bibliofilu, i Slobodanu Jovanoviću, vokalno-instrumentalnom umetniku.

U ime nagrađenih zahvalio se profesor dr Branislav Tiodorović.

Sa ushićenjem i setom uvek se vraćam u ovaj grad. Kao i Bora Stanković svoj životni vek proveo sam van Vranja, ali on je ostao moj nepresušni izvor inspiracije i do kraja života ću se vraćati njemu. Kako je veliki Ivo Andrić rekao ,,Život nije vreme koje prolazi, već dani koji se pamte”, a ja ću pamtiti ovaj dan”, rekao je Tiodorović.

On se odrekao se novčanog dela nagrade, koji će biti uplaćen na račun OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj”. Na akademiji je prikazan promo film o Vranju. U umetničkom delu programa  nastupili su Umetnički ansambl Ministarstva odbrane ,,Stanislav Binički”, saradnice ovog ansambla Katarina Božić i Biljana Vasiljević  i vokalni solisti Ivana Tasić i Branimir Stošić Kace.

Nakon akademije organizovano je druženje na Pržaru o čemu svedoče brojne fotografije na društvenim mrežama.

Dodeli priznanja prethodile su brojne aktivnosti, između ostalog organizovan je prijem za  delegacije Trebinja, Gornjeg Milanovca i Krive Palanke.

Kraj spomenika ,,Čika Miti“ koji je podignut 1903. godine tradicionalno je organizovan  komemorativni skup.

Organizovan je i prijem za građane, predstavnike javnih preduzeća, vojske, komunalne policije, sektora za vanredne situacije i privatnih preduzeća koji su se samoinicijativno uključili u gašenje požara koji je 2. avgusta prošle godine zahvatio deo naselja Gornji Asambair.

Buy Me A Coffee

Popularno

VRANJE REKLO HVALA JEDNOM OD NAJVEĆIH DOBROTVORA: Ulica Džona V. Frotingama

Na inicijativu žena okupljenih oko neformalne grupe Ženski solidarni front Vranje i Centra za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, a koja...

MILENA ŠKARIĆ: Nečije malo, nekome puno znači