-4 C
Vranje
sreda, 19 januara, 2022
NaslovnaVestiDruštvoDanas je Lazareva subota - Vrbica

Danas je Lazareva subota – Vrbica

Po kalendaru Srpske pravoslavne crkve danas se obeležava Lazareva subota ili praznik koji je u narodu poznatiji kao Vrbica.

Subota uoči praznika Cveti, koji uvek padaju u šestu nedelјu Časnog posta posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Tada se u našim hramovima služi  bogosluženje i u crkvu se unose mladi vrbovi listari, tek ulistali. Pošto se vrba osveti,sveštenik narodu deli grančice.

Ovaj praznik je isklјučivo praznik dece i  praznik dečije radosti, jer je Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko“.

Za taj dan majke svečano obuku svoju decu,pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, dovode ucrkvu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavlјaju oko vrata.

Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavlјaju pored ikone i kandila. Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

Na Lazarevu subotu, dana 20. aprila 2019. godine, Episkop Vranjski Pahomije, služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju, sa početkom u 9 sati.

Buy Me A Coffee

Popularno

Zgažene ovce kod sela Pavlovac

Kod sela Pavlovac na regionalnom putu, kod skretanja za selo Rataje kako javljaju čitaoci VOM -a desila se saobraćajna nezgoda kada je vozač Golf...

Zgrada Stare Hirurgije u novom ruhu